Preferencijalni tretman od krucijalne važnosti za domaća privredna društva

Preferencijalni tretman od krucijalne važnosti za domaća privredna društva

Komora sa žaljenjem prihvatila informaciju da Savjet ministara nije izglasao produženje važenja Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

01.06.2021.

Primjena preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki izuzetno je značajna za opstanak i dalji razvoj domaćih prirvednih društava, posebno u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Blagojević je rekao da je Komora zbog toga sa žaljenjem prihvatila informaciju da Savjet ministara juče nije prihvatio njihovu inicijativu, koju je podržala i Vlada Srpske, o produženju važenja Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

„Zbog ovakve odluke Savjeta ministara naša preduzeća sada će biti izložena oštroj konkurenciji inostranih kompanija, koje se svim sredstvima bore da osvoje naše tržište“, upozorio je Blagojević.

Prema njegovim riječima, za Privrednu komoru Republike Srpske od velike je važnosti da domaća preduzeća, koja sa svojim proizvodima i uslugama učestvuju kao ponuđači u postupcima javnih nabavki pred ugovornim organima u BiH, budu angažovana, jer upravo ona u znatnoj mjeri učestvuju u punjenju budžeta.

Blagojević je podsjetio da je prethodna odluka prestala da važi danas.

  • Obračun članarine
  • Privredni vodič - Pregledaj
  • Redovi vožnje - Pregledaj
  • Naše je bolje - Pregledaj