Одржан семинар о новоусвојеним смјерницама за означавање и контролу прехрамбених производа без ГМО


Босна и Херцеговина је прва од 14 земаља региона која је успоставила стандарде за праћење производње, контролу и систем сертификације и означавања производа с ознаком „без ГМО-а“.

17.08.2017.

Područna privredna komora Bijeljina, Agencija za sigurnost hrane BiH i njemačko udruženje GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) sa projektom „Genetski nemodifikovana kvalitetna soja iz Dunavske regije“, organizovali su stručni seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH. Seminar je održan 16.08.2017. godine u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina.

Uz prisustvo stručne javnosti, predavanja su održali Rosmarie Metz (GIZ), Dragan Brenjo (Agencija za sigurnost hrane BiH), Mersida Musabegović (Organska kontrola) i prof. dr Budimir Stakić (Semberija organic). Seminar je otvorio predsjednik Područne privredne komore Bijeljina doc. dr Anto Gajić.

Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja regiona koja je uspostavila standarde za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem sertifikacije i označavanja proizvoda s oznakom „bez GMO-a“ (GMO-free).

Ovaj standard može se primjenjivati na proizvode na bazi biljaka, kao i prerađevine i proizvode životinjskog porijekla, a izrađen je s ciljem omogućavanja slobode izbora hrane potrošačima uz podršku Savezne agencije za životnu sredinu Austrije, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Dunav soja inicijative.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2017. godine službeno objavila standarde u obliku smjernica o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO-a.

Cilj ovog seminara je javno pokretanje navedenih smjernica i informisanje javnosti o njihovoj važnosti, njihovim prednostima za domaće proizvođače kao i prednostima za potrošače koji će biti u mogućnosti da biraju označene proizvode proizvedene bez GMO-a.

Pored predsjednika Gajića, seminaru su ispred PPK Bijeljina prisustvovali i direktor Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder