Јавни позив за подршку примарној пољопривредној производњи


Јавни позив за мјере подршке ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи.

22.09.2022.

У оквиру пројеката EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery и EU4BusinessRecovery, које финансира Европска унија, у сриједу 21. септембра, објављен је Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за мјеру подршке ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи.

Циљеви овог позива јесу допринос ублажавању негативног поремећаја на тржишту репроматеријала током 2022. године на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ насталих као посљедица пандемије Covid-19 и рата у Украјини, допринос ублажавању климатских промјена на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ, оптимизација оперативних трошкова, одржавање продуктивности, ликвидности и конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ, те подршка стабилизацији постојећих ланаца вриједности од примарне производње до прераде и пласмана производа на тржиште.

Интервентна мјера подршке ће бити реализирана кроз финансијску подршку за набавку минералних ђубрива, за набавку система за наводњавање и орошавање, те за подршку набавке система за засјењивање.

Ко се може пријавити на овај јавни позив? 

Прихватљиви подносиоци пријава на овај јавни позив су микро, мала и средња предузећа и/или задруге са успостављеном мрежом коопераната/индивидуалних пољопривредних произвођача (у даљњем тексту кооперанти) које се баве производњом и/или прерадом и/или откупом и/или складиштењем и/или пласманом свјежих пољопривредних и готових прехрамбених производа.

У оквиру овог јавног позива на располагању је 3.9 милиона КМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 50.000 КМ до максимално 300.000 КМ. Износ подршке по једном кооперанту може износити од 1.500 КМ до 15.000 КМ. Обавезно финансијско учешће подносиоца пријаве износи 25% укупног износа прихватљивих трошкова.

Пријаве се могу поднијети од 03.10.2022. године, док је крајњи рок за пријаву 12.10.2022. године, до 17:00 сати.

Како се пријавити?

Корак 1: Прочитајте документ Смјернице за подносиоце пријава у којем се налазе све информације о критеријима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве.

Корак 2: Преузимите пратећу документација за пријаву на јавни позив

1 – Пријавни образац – подносилац
1 – Пријавни образац – кооперанти
2 – Буџет
3 – Структура подршке
3 – Писмо намјере о суфинансирању – подносилац
4 – Листа за провјеру
5 – УН глобални принципи
6 – Изјава о повезаним лицима

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава https://javnipoziv.undp.ba/  који је обезбиједио 
EU4AGRI пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (e-mail, пошта, факс и сл.) 
није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање. 
 
Прва online информативна сесија биће одржана 26. септембра, са почетком у 10.00 сати, путем Facebook странице пројекта EU4AGRI.

Поред тога у наредном временском периоду бит ће организован низ инфо сесија у осам (8) градова БиХ: Бихаћ, Брчко, Сарајево, Бања Лука, Тузла, Мостар, Бугојно и Требиње. 

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://eu4agri.ba/postavi-pitanje у периоду од 03.10.2021. до 12.10.2022. године.

На сва питања која стигну прије или послије наведеног рока се неће одговарати. У склопу EU4AGRI, ЕУ пружа подршку јачању конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Кроз EU4AGRI-Recovery, ЕУ пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских ефеката пандемије COVID-19 на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма, те осигурање континуитета њиховог пословања, док се кроз EU4BusinessRecovery утиче на смањење посљедица изазваних пандемијом на пољопривредна и туристичка предузећа, микро, мала и средња предузећа.

За сва три пројекта Европска унија издвојила је 28 милиона еура. 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder