Јавни позив за техничку подршку и додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке инвестицијама у сврху унапређења заштите и сигурности на раду


Кроз овај јавни позив, вриједан 600 хиљада КМ, Европска унија омогућит ће учешће пословних субјеката у програму едукације, техничке и финансијске подршке везано за заштиту и сигурност на раду.

11.01.2023.

У оквиру пројекта ''EU4BusinessRecovery'', који финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, објављен је Јавни позив за техничку подршку и додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке инвестицијама у сврху унапређења заштите и сигурности на раду (укључујући мјере заштите од КОВИД-19). Кроз овај јавни позив, вриједан 600 хиљада КМ, Европска унија омогућит ће учешће пословних субјеката у програму едукације, техничке и финансијске подршке везано за заштиту и сигурност на раду. Након учешћа у едукацији и техничкој подршци пројекта, предузећа ће бити квалификована за финансијску подршку инвестицијама од 10 000 до 30 000 КМ, која ће бити усмјерена на имплементацију препоручених мјера за унапређење заштите и сигурности на раду.

На јавни позив могу се пријавити обрти, предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су регистрована најкасније годину дана прије објаве овог Јавног позива и баве се примарном пољопривредном производњом или прерадом пољопривредних производа и сировина.
Реализацијом ових инвестиција настоји се подржати модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшање руралне економије.

Јавни позив са пратећом документацијом доступан је директно путем Веб странице https://javnipoziv.undp.ba/FormAnswer/IndexForm/41. Сви заинтересовани за учешће у јавном позиву пријаве са потребном документацијом требају доставити путем онлине платформе javnipoziv.undp.ba до 20.01.2023.
Привредна комора РС је подуговорена од стране УНДП за осмишљавање и извођење специјализованог програма обуке о безбједности и сигурности на раду (ОСХ) у пољопривредно-прехрамбеној индустрији на сљедеће теме:
•             Законодавство и прописи у Републици Српској из области заштите на раду,
•             Промоција Смјерница које се односе на заштиту и сигурност на радном мјесту и заштиту од ЦОВИД-19 у пољопривредно-прехрамбеном сектору у БиХ,
•             Захтјеви стандарда ИСО 45001:2018,
•             Мјере заштите које се односе на специфичности сектора (као што су заштита од хемикалија, пестицида, утицај пожара на пољопривредне културе, штете изазване испаравањем ђубрива, заштита од буке, дисперзија прашине и сличне опасности);
•             Мотивација радне снаге.
 
У оквиру овог пројекта, Привредна комора РС ће организовати једнодневну обуку на исте теме у 14.02.2023. године у просторијама Подручне привредне коморе Бијељина (ул. Стефана Дечанског бб, Бијељина) 
Одабрана предузећа ће добити бесплатно учешће у едукацији о законским аспектима и значају примјене мјера заштите и сигурности на раду. Додатно, предузећима ће бити пружена техничка подршка у областима процјене постојећег стања за заштиту и сигурност на раду, испитивања услова радне средине и препорука за унапређење услова радне средине, израде акта о процјени ризика за свако радно мјесто, израде интерног акта о заштити на раду заједно са приједлогом потребних средстава за заштиту и сигурност на раду и/или едукацију запосленика о заштити и сигурности на раду. Поменута техничка подршка ће бити пружена у складу са индивидуалним потребама предузећа.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder