Вишковић: Одлука о враћању цијена на ниво од 5. марта стављена ван снаге, омогућен рад трговинама техничке робе и грађевинског материјала


Обраћање предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

01.04.2020.

Primjena odluka koje su prethodnih dana donesene zbog epidemije virusa korona, produžena je za još 14 dana, odnosno do 13. aprila, potvrdio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Nakon sjednice Štaba, održano je i zasjedanje Vlade RS te je zaključeno da je prethodna odluka, koja je važila o ograničavanju cijena proizvoda na dan 5. mart, stavljena van snage.

– Donesena je nova odluka. Marže na osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5.3. Biće proširen i broj artikala na koje se odnosi sama odluka. To znači da sve životne namirnice koje su imale određene marže 5. 3. tu će maržu imati i u narednom periodu – objasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, donesena je i odluka kojom se omogućuje i da rade objekti koji se bave prodajom tehničke robe, prodajom građevinskih materijala, vodo i elektro instalacija.

– U narednom periodu biće omogućen rad pijaca u Republici Srpskoj, s tim da se tamo moraju poštovati sve propisane mjere. Dakle, i rukavice i maske i držanje odstojanja. Ukoliko dođe do kršenja ovih mjera, odluku ćemo staviti van snage – rekao je Višković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s radom frizerskih salona, Višković je istakao da oni neće biti otvoreni u naredenih 14 dana, jer se u njima ostvaruje bliski kontakt i čime se stvaraju uslovi za širenje virusa.

Takođe, predsjednik Vlade najavio je da će iz budžeta Republike Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.

Višković je istakao da su Vlada Srpske i Republički štab zauzeli stav da tom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

- Vlada će iz budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate - naglasio je Višković, komentarišući zahtjeve koje je Vladi uputila Privredna komora Republike Srpske.

Višković je rekao da čekaju da stupi na snagu odluka Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku.

On je podsjetio da pomenute sektore kao najugroženije navodi i Privredna komora čiji zahtjevi i prijedlozi za saniranje posljedica virusa korona dolaze gotovo svakodnevno.

- Napravićemo i dodatne analize da bismo vidjeli da li je neko pojedinačno, a ima i takvih subjekata, pretrpio štetu izazvanu ovom krizom, a da nisu direktno bili pogođeni našim odlukama o zabrani rada. Uradićemo tu analizu i vidjeti da i tim ljudima izađemo u susret i damo im pomoć - rekao je Višković


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede