Seminar „Priprema za EU - uvođenje novog elektronskog provoznog sistema NCTS u BiH“ održaće se u PPK Bijeljina 12. avgusta


Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH organizuje seminar „Priprema za EU - uvođenje novog elektronskog provoznog sistema NCTS u BiH“ 12.08.2022. godine (petak) u 12 časova. Rok za prijave je četvrtak, 11.08. u 12 časova.

03.08.2022.

Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine organizuje seminar „Priprema za EU - uvođenje novog elektronskog provoznog sistema NCTS u BiH“.
 
Mjesto održavanja:
Područna privredna komora Bijeljina (Stefana Dečanskog b.b. – ATC Bijeljina)
 
Vrijeme održavanja:
12. avgust 2022. godine (petak) u 12.00 sati.
 
Novi elektronski sistem za provoz (New Computerised Transit System - NCTS) je transevropski carinski informatički sistem koji omogućava razmjenu podataka između carinskih organa i privrednih subjekata sistemom elektronske razmjene.
 
U carinskom području BiH primjena NCTS sistema počela je  1. avgusta 2022. godine u skladu sa novim carinskim propisima Bosne i Hercegovine (Zakon o carinskoj politici u BiH, ''Službeni glasnik BiH'', broj 58/15 i Odluka o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, ''Službeni glasnik BiH'', broj: 13/19, 54/19, 21/20, 47/21 i 49/21).
 
O novom kompjuterizovanom sistemu provoza, funkcionisanju „carine bez papira“, obavezama špeditera i carinskih obveznika poslije 1. avgusta i svim aktuelnostima u vezi sa primjenom novih propisa na seminaru će govoriti predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, mr Svjetlana Perković – pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije.
 
Privrednici će na seminaru dobiti dodatna objašnjenja potrebnih postupaka i procedura, a pitanja u vezi sa primjenom novih propisa mogu se dostaviti predavačima i prije početka seminara na adrese elektronske pošte vesnas@bn.komorars.ba i zeljkov@bn.komorars.ba
 
Seminar je besplatan za sve učesnike.
 
Broj mjesta je ograničen, a učesnici svoje prisustvo mogu prijaviti na adrese elektronske pošte vesnas@bn.komorars.ba i zeljkov@bn.komorars.ba ili na brojeve telefona 055 228 070 i 055 228 071 najkasnije do 11.08. u 12 časova (četvrtak).

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder