PPK Bijeljina na Forumu obrazovanja u Bijeljini


U Bijeljini održan prvi Forum obrazovanja “Mladi na pragu poslovnog svijeta” koji je okupio učesnike  iz Republike Srpske, BiH i regiona.

22.10.2021.

PPK Bijeljina učestvovala je u radu prvog Foruma obrazovanja “Mladi na pragu poslovnog svijeta” koji je okupio učesnike  iz Republike Srpske, BiH i regiona.

Cilj Foruma obrazovanja Bijeljina 2021 jeste da njeguje sponu između relevantnih učesnika i na taj način kroz prezentaciju projektnih aktivnosti predstavi koncept novih ciklusa obrazovanja u Bosni i Hercegovini i regionu, koji će se zasnivati na jednom sistemu partnerstva institucija vlasti, privrede i visokog obrazovanja u funkciji razvoja društva.

Planirano je kako je rečeno i da studenti ostvaruju naknadu za svoj rad tokom prakse.

Prvi forum obrazovanja imao je za cilj da poveže fakultete sa privredom i institucijama vlasti na svim nivoima kako bi svršeni studenti što prije dobili posao.

Bolnica “Sveti vračevi” bila je jedan od domaćina Foruma obrazovanja, a u rukovodstvu bijeljinske bolnice podsjećaju da ova zdravstvena ustanova mnogo ulaže u znanje i obrazovanje.

Teme plenarne i paralelnih sekcija na  Forumu obrazovanja obuhvatile su sva relevantna pitanja koja su od značaja za unapređenje stanja i uvodjenja inovacija u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine, počevši od razvoja sistema dualnog obrazovanja, mreže evropskih preduzetnika, povezivanja instituacija visokog obrazovanja, tržišta rada i privrednih subjekata.

Profesor iz Austrije Hagen Hohriner, koji predaje na Univerzitetu Joaneum, izrazio je zadovoljstvo što se Republika Srpska, kao manje-više susjed Austrije, pridružuje dualnoj porodici univerziteta.

Profesor Gabriele Šefer, sa njemačkog Univerziteta Kempten, istakla je da vodi startap centar za studente tog univerziteta, sa kojima radi na razvoju ideja kako bi se po završetku studija posvetili preduzetništvu.

“Srećna sam što sam ovdje i što mogu da doprinesem radu Foruma”, dodala je Šeferova.

Ona je navela da, iako Njemačka važi za snažnu privredu, prolazi kroz slične probleme, a naročito region iz kojeg ona dolazi, koji je suočen sa odlaskom mladih, te navela primjer da će narednih godina mnogo ljudi izgubiti posao, pogotovo u automobilskoj industriji jer se prelazi na razvoj električnih vozila.

Organizatori foruma “Mladi na pragu poslovnog svijeta” su bili Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini Univerziteta u Istočnom Sarajevu, firma “Elvako MetPro” i bijeljinska Bolnica “Sveti vračevi”.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder