Konferencija u Zvorniku na temu: Brendiranje domaćih proizvoda – Naše je bolje


Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić rekao je da ove konferencije imaju pozitivan efekat na domaću proizvodnju.

25.05.2018.

 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Zvorniku da je cilj resornog ministarstva da privrednicima i preduzetnicima pomogne da unaprijede svoju proizvodnju kako bi njihov proizvod bio kvalitetniji i konkurentniji, ne samo na tržištu Republike Srpkse, BiH, nego i u zemljama CEFTE, EU i svijeta.

Gluhaković je na konferenciju pod nazivom Brendiranje domaćih proizvoda – Naše je bolje, naglasio da je zadatak Ministarstva da zajedno sa onim proizvođačima i preduzetnicima koji imaju mogućnost da unaprijede svoj proizvod da im pomognemo u tome da ubrzaju proces i da dođu do što kvalitetnijeg proizvoda.

„Znamo da kvalitetan proizvod otvara daleko veće prodajne mogućnosti, kao i stvaranja većih budžeta samih kompanija, Republike Srpske i BiH“, rekao je Gluhaković i naglasio da na evropskoj trgovačkoj sceni ima proizvoda sa ovih prostora koji su brendirani, kao što su proizvodi zvorničke „Vitinke“.

Ističući da je veoma važno da se čuje mišljenje proizvođača, Gluhaković je rekao da je isto tako potrebno da proizvođači slijede preporuke resornog imistarstva u smislu koji su to dalji koraci da se dođe do što kvalitetnijeg proizvoda i da se što bolje pozicioniraju u sistemu trgovačkih lanaca, domaćih i inostranih.

„Osnovni zadatak Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske jeste da promoviše domaću proizvodnju, te da se što više kupuju domaći proizvodi i koriste domaće usluge“, rekao je Gluhaković.

Govoreći o brendiranju proizvoda, Gluhaković je rekao da je to vrlo težak i zahtjevan posao, prije svega finansijski.

„Cilj nam je da zajedno sa proizvođačima koji imaju dobar proizvod, ali im nešto malo fali u smislu boljeg pakovanja ili marketinškog predstavljanja, da resorno ministarstvo pomogne da se ti nedostaci otklone, kako bi imali konkurentan proizvod“, rekao je Gluhaković.

On je naglasio da je i borba za geografsko porijeklo proizvoda stalna, jer su procedure na nivou BiH zaista teške i iscrpljujuće za naše proizvođače.

„Imamo prepoznatljive proizvode iz oblasti poljoprivrede, poznata su naša vina za koja se daleko čuje, ali naši proizvođači imaju problem da dokažu geografsko porijeklo svog proizvoda“, rekao je resorni ministar.

Gluhaković je podsjetio da je Akcionim planom predivđeno da se ova regionalna konferencija održi u Zvorniku, u okviru implementacije Strategije razvoja trgovine i turizma Republike Srpske do 2022. godine, zajedno sa Privrednom komorom Republike Srpske.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić rekao je da ove konferencije imaju pozitivan efekat na domaću proizvodnju.

„Područna privredna komora Bijeljina će, nakon ove konferencije, organizovati u velikim tržnim centrima po gradovima koje pokriva ova komora, promociju domaćih proizvoda“, rekao je Gajić, smatrajući da je to značajno kako bi se na neki način povećala svijest potrošača da kupuju domaće proizvode.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović nagasio je da se domaća proizvodnja najviše i najbolje podstiče kupovinom onoga što sami proizvedemo.

„Da bi navikli naše građane da kupuju domaće, konferencija je jedan od načina da kažemo i pokažemo da to što mi proizvodimo spada kvalitetom rame uz rame sa zemljama koje ništa bolje od nas nemaju osim ogromnih budžeta za marketing, čime od svog proizvoda naprave fetiš“, rekao je Stevanović.

On je naglasio da je razvijanje domaće proizvodnje i kupovina domaćih proizvoda jedina šansa da ovdje opstanemo i ostanemo.

„Boravio sam u jednoj evropskoj zemlji prije nekog vremena. U njihovim samoposlugama ne možete da kupite čokoladu, sok ili neki drugi proizvod, koji nije proizveden u toj zemlji, dok su naše trgovine preplavljene robom iz inostranstva“, rekao je Stevanović.

Stevanović je istakao da nije problem da se uvozi i kupuje ono što se ne proizvede u našoj zemlji, ali ne treba da kupujemo ono što se pravi izvan naše zemlje, dok su istovremeno naši proizvodi isti ili kvalitetniji.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede