Periodično osposobljavanje vozača


Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske vrši periodično osposbljavanje vozača motornih vozila.

01.10.2021.

Obaveštavaju se licencirani prevoznici da je Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske dao odobrenje Edukativnom centru Privredne komore Republike Srpske da izvodi redovno periodično osposobljavanje vozača motronih vozila.
 
Ovim putem podsećamo da je Pravilnikom o legitimaciji i stručnom osposobljavanju vozača motornog vozila („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 106/17 i 101/18) propisana obaveza vozačima da za vreme važenja legitimacije vozača pristupe redovnom periodičnom osposobljavanju  u trajanju od 35 nastavnih časova. Nakon osposobljavanja stručna institucija, koja sprovodi osposobljavanje,  izdaje  uverenje o stručnoj osposobljenosti za prevoz lica/stvari u drumskom saobraćaju - redovno periodično osposobljavanje, koje  predstavlja  uslov  za  produženje  legitimacije vozača.
 
Nastava je planirana da se sluša jednom godišnje u trajanju od sedam nastavnih časova, a  nastava se može organizovati i u prostorijama privrednog društva ako za to postoje uslovi i ako je obezbeđen minimalan broj kandidata. Nastava se u većini slučajeva,  zbog zauzetosti kandidata,  održava u dane vikenda.
 
Kako je Pravilnik objavljen 2018. godine, lako je zaključiti da je već trebalo početi sa periodičnim osposobljavanjem, kako se ne bi desilo da vozači sa legitimacijama iz 2018, 2019, 2020, pa i 2021. godine imaju  problem prilikom  njihovog produženja.

Zbog toga preporučujemo licenciranim prevoznicima da se obrate Edukativnom centru Privredne komore Republike Srpske i iskažu interes za periodično osposobljavanje svojih vozača. Edukativni centar će organizovati nastavu u više gradova Republike Srpske, u zavisnosti od interesovanja prevoznika.

Sve dodatne infromacije mogu da se dobiju od Dragoslava Mihajlovića, sekretara Udruženja za saobraćaj i veze u PKRS na telefon broj 066 234020.

 

  • Privredni vodič
  • Naše je bolje
  • Red vožnje
  • Obračun članarine
  • Privredni vodič
  • Naše je bolje
  • Red vožnje
  • Obračun članarine