Privredna komora traži pravdu za pomoć privredi Republike Srpske


PRIVREDNA KOMORA SUDSKI ĆE TRAŽITI DA PREDUZEĆA IZ RS KOJA POSLUJU U FBIH TAMO IMAJU PRAVO NA POMOĆ

17.07.2020.

Advokati Privredne komore Republike Srpske pokrenuće kod nadležnog ustavnog suda osporavanje odredbe Poreske uprave FBiH prema kojoj su poslovne jedinice privrednih subjekata iz Srpske koji posluju u FBiH izostavljene iz mjera za ublažavanje negativnih posljedica virusa korona u tom entitetu, izjavio je danas predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.– Takva odluka je neustavna. Naši pravni stručnjaci će u ime tih privrednih društava pokrenuti osporavanje odluke prema kojoj je federalna Poreska uprava uvela takvo restriktivno pravo za privredna društva iz Srpske – rekao je Račić novinarima u Banjaluci tokom sastanka sa predstavnicima nekih od privrednih društava koje imaju poslovne jedinice u FBiH.On je naveo da su se Privredna komora i ti poslovni subjekti više puta obraćali Vladi FBiH i da još nisu dobili odgovor, te da su se obraćali i Privrednoj komori FBiH koja je podržala inicijativu poslovne zajednice iz Srpske za pomoć prirednim društvima iz Srpske koja imaju poslovne jedinice u FBiH.Račiić je naveo da u poslovnim jednicama preduzeća iz Srpske u FBiH radi oko 1.500 radnika, kao i da mnogo više firmi iz FBiH radi u Srpskoj nego obratno.

– Sve firme iz Srpske su isplatile plate radnicima koji rade u njihovim poslovnicama u FBiH i to je bio za njih veliki finansijski udarac koji će se odraziti na njihovo poslovanje – istakao je Račić.

On je rekao da ti privredni subjekti ne mogu dobiti pomoć iz Srpske, jer nisu registrovani u Poreskoj upravi Srpske, nego su te poslovne jedinice prijavljene u FBiH.

Račić je podsjetio da zbog pandemije virusa korona privreda Srpske trpi ogromnu štetu, posebno metalna, drvna, te industrija kože i obuće, ali do sada nije bilo većih otpuštanja radnika.

– U narednim mjesecima možemo očekivati povećanje štete, možda negdje preko milijarde KM, jer strana tržišta još nisu u dovoljnoj mjeri pokrenula proizvodnja gdje bi mogli plasirati naše proizvode – naveo je Račić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede