Radno-konsultativni sastanak sa privrednicima: Prijedlozi za unapređenje poslovnog ambijenta


Rješavanje problema nedostatka radne snage, digitalizacija i tehnološko osavremenjavanje privrede i reforma javnog sektora ključni ciljevi koje je Privredna komora Republike Srpske postavila u pripremi programa ekonomskih reformi u Srpskoj do 2025. godine.

14.10.2022.

“Rješavanje problema nedostatka radne snage, digitalizacija i tehnološko osavremenjavanje privrede i reforma javnog sektora ključni su ciljevi koje je Privredna komora Republike Srpske postavila u pripremi programa ekonomskih reformi u Srpskoj do 2025. godine”, izjavio je predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić na radno-konsultativnom sastanku sa privrednicima sa područja PPK Bijeljina koji je u četvrtak održan u Etno selu Stanišići u cilju prezentacije dosadašnjih aktivnosti i Prijedloga mjera Privredne komore Republike Srpske za Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

Predsjednik Savić je istakao da se na ovakvim sastancima predstavljaju aktivnosti Komore u ovom procesu kako bi se kroz dijalog prepoznali socio-ekonomski izazovi koji opterećuju privredu i kako bi se povećao uticaj poslovne zajednice na kreiranje ključnih programskih dokumenata.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković rekla je novinarima u Bijeljini da se problem nedostatka radne snage javlja zbog migracije, negativnog prirodnog priraštaja, ali i načina obrazovanja u kome nedostaje interes za stručna zanimanja.

“Jedna od mjera koju zagovaramo je da se smanje porezi i doprinosi na nova zapošljavanja, takve mjere već imaju Srbija i Crna Gora, kao i da se kroz samozapošljavanje daju prilike mladima da osnuju svoja preduzeća”, istakla je Markovićeva i istakla značaj obavljanja praktične nastave u privredi.

Prijedlog je i da se poboljšanje kvalifikacione strukture radnika ostvaruje kroz stalna unapređenja na polju srednjoškolskog stručnog obrazovanja kroz njegovu modernizaciju i usklađivanje sa potrebama tržišta rada. Poseban akcenat stavljen je na uvođenje predmeta „Preduzetništvo“ u srednje škole.

Bijeljinski privrednik Đorđe Slavinjak istakao je da od Privredne komore RS očekuje aktivnije učešće u rješavanju problema poslovne zajednice, kao i da ona bude stalna spona sa Vladom Republike Srpske i lokalnom zajednicom kako bi se unaprijedio društveni ambijent i stvorili što bolji uslovi za rad.

U ime Područne privredne komore Bijeljina sastanak sa privrednicima su vodili predsjednik Stevo Savić i direktor Slavica Marković.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede