Održan okrugli sto „Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih“


Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom iz Banjaluke organizovala je okrugli sto „Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih“.

26.10.2022.

U Bijeljini je juče održan okrugli sto pod nazivom „Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih“ koji je organizovala Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom iz Banjaluke.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić istakao je da je problem nedostatak radne snage prisutan na ovom području i da taj problem dobija na dinamici kako vrijeme odmiče.

„Šta su stvarni razlozi za to je poznato – krhka ekonomija u BiH, nizak nivo životnog standarda. Mi smo na otprilike 40% životnog standarda zapadnoevropskih zemalja. Tu je i nestabilno političko okruženje i čitav niz faktora koji dovode do situacije da sve veći broj radnika napušta ove prostore. Ovo je jedan od pokušaja da privrednim društvima na neki način ukažemo na određene mogućnosti koje zakonska rješenja u RS pružaju, a i da podsjetimo da nije samo neprestana borba u potrazi za radnicima, već da treba da je okrenemo na jedan drugi način – da se zapitamo šta je to što činimo da zadržimo postojeće radnike“, objasnio je Savić.

Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka rekao je da, kada je u pitanju štednja u Evropskom dobrovoljnom fondu, iznosi do 100 KM su neoporezivi, što znači da se na taj iznos ne plaćaju porezi i doprinosi kada su u pitanju poslodavci, odnosno, da kada bi svom zaposlenom povećao platu za 100 KM poslodavac bi imao trošak oko 162 KM, dok je u ovom slučaju trošak do 100 KM zaista toliki.

„Mi smo počeli sa radom prije pet godina i do sada imamo oko 38.000 članova kojima poslodavci redovno uplaćuju penzijske doprinose. Što se tiče iznosa, odnosno visine, različiti su od poslodavca do poslodavca i variraju shodno mogućnostima poslodavca s obzirom da je ovo dobrovoljno i za zaposlenog i za poslodavca. Jedna od prednosti je da svako lice zajedno sa, ali i bez poslodavca može da štedi određeni dio svoje bruto plate do 100 KM“, rekao je Zečević.

Vladimir Krstić, finansijski direktor „Alumine“ Zvornik istakao je da je osnovna poruka programa dodatno osiguranje zaposlenih kroz privatne penzione fondove.

„Ovo je institut koji živi u regiji već duži niz godina i ovdje bi to trebalo da bude nešto što je predmet pažnje u narednom periodu, prvenstveno zato što su poreske olakšice na sami iznos davanja zaposlenima takve da je mnogo povoljnije u odnosu na platu gdje se obračunavaju svi porezi i doprinosi i poreski priznati rashodi. Postoje prinosi na samo ulaganje u investicione jedinice, što je u korist zaposlenih. Ovo je nešto što treba da bude dodatna stimulacija zaposlenima da ostaju u pravnim licima, odnosno da imaju dodatnu sigurnost kada odu u penziju – kada se povuku iz aktivnog rada, da pored podrške države imaju podršku i penzionih fondova“, objasnio je Krstić.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede