Okrugli sto: ''Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima''


PKRS-Područna privredna komora Bijeljina organizovala je okrugli sto na temu unapređenja saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima
 

06.06.2023.

PKRS-Područna privredna komora Bijeljina organizovala je okrugli sto na temu : „ Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima''
Primjena sistema dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj pokazala je dobre rezultate, a cilj je da privredni subjekti obuče kvalitetnu radnu snagu kako bi mladi ostali u Srpskoj i radili u domaćim preduzećima, rečeno je na okruglom stolu koji je imao za cilj da predstavi dobre prakse u okviru ovog sistema obrazovanja.
Na promociji kojoj su prisustvovali predstavnici, preduzeća, te srednjih škola istaknuto je da je potrebno poboljšati kvalitet praktične nastave kako bi preduzeća riješila problem nedostatka kvalitetnog kadra.
Predsjednik bijeljinske Područne privredne komore Stevo Savić rekao je da savremeno dualno stručno obrazovanje, koje je usmjereno na budućnost, predstavlja izazovan zadatak za dva mjesta učenja - poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole.
On je istakao da je cilj današnjeg okupljanja promocija dobrih primjera praktične nastave, odnosno dualnog obrazovanja, a Privredna komora je ranije, izmjenama zakona o srednjem obrazovanju dobila odobrenja i ovlaštenja u ovoj oblasti.
"Cilj današnjeg okupljanja bio je da na nekim primjerima dobre prakse pokažemo i drugim privrednim društvima da je to značajna karika u osposobljavanju budućih radnika", rekao je Savić i podsjetio da je u privredi Republike Srpke trenutno prisutan nedostatak rane snage.

Direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić rekao je da ova škola ima odličnu saradnju sa privrednim subjektima iz regije, posebno sa "Aluminom".
"Još od 2017. godine od 50 do 70 naših učenika stiče znanje i u `Alumini`. To su varioci, bravari, mašinski tehničari. Veliki broj njih ostaje i da radi tu", rekao je Grujić i dodao da oko 80 odsto učenika koji se obrazuju za zanatska zanimanja ima praksu baš u privredi.
Mirjana Šoja iz komapnije "Alumina" kaže da je njihova tehnološka praksa uspješna i da uveliko postoji sa zvorničkim Tehničkim školskim centrom.
"Pomažemo im da kroz praktičan rad savladaju sve vještine koje su im potrebne. Budućnost je na mladima i neophodno je učiniti sve kako bismo ih zadržali kod nas, a ne da idu u inostranstvo", rekla je Šoja i dodala da učenike koji su se pokazali kao dobri na praksi zapošljavaju u "Alumini".
Značajno da poslovni subjekti kvalitetnom praktičnom nastavom u sklopu stručnog obrazovanja privuku mlade i da tako pruže atraktivno radno mjesto za njih.
Savremeno dualno organizovano stručno obrazovanje koje je usmjereno na budućnost pri tome predstavlja izazovan zadatak za dva mjesta učenja, poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole.
Okrugli sto pružio je inspiraciju o mogućnostima organizacije praktične nastave kod poslovnih subjekata, kao i partnersku saradnju sa srednjim stručnim i tehničkim školama, te ponudi zanimljiv uvid u način funkcionisanja dualno organizovanog stručnog obrazovanja.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • Korporativni veb identitet privrede