Zvornik

 

Teritorija Grada Zvornika zauzima površinu od 371,95 km2  i nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, na potezu koji se u regionalnim okvirima ističe kao srednje Podrinje. Prema poslednjem popisu, u njemu je živelo 63.688 stanovnika.

Grad Zvornik leži na istočnim padinama Majevice na nadmorskoj visini od 146 m. Zvornik ima povoljan geostrateški položaj jer prelazi važne puteve za Sarajevo, Beograd, Novi Sad, Bijeljinu i Tuzlu. Skoro geografski se nalazi tačno na sredini puta za tri velika urbana centra: Beograd, Novi Sad i Sarajevo. Drumski i železnički saobraćaj sa svim delovima Srbije odvija se preko četiri mosta na reci Drini. Srednje Podrinje (Birač) nalazi se u blizini razvijenih poljoprivrednih regija, poput Semberije i Mačve, i važnih industrijskih centara poput Tuzle, Šapca, Brčkog i drugih.

Grad Zvornik graniči se sa opštinama Bratunac, Milići, Vlasenica (na jugu), Šekovići, Osmaci, Sapna (na zapadu), Ugljevik i Bijeljina (na sjeveru), a na istoku duž rijeke Drine sa Republikom Srbije.

Zvornik je jedan od najstarijih gradova u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Opština Zvornik ima izuzetne prirodne i kulturno-istorijske vrijednosti koje predstavljaju potencijale za razvoj turizma. Među najznačajnijim su već pomenuta reka Drina sa Zvorničkim jezerom, a zatim i rimski kamenolomi u Dardaganima, srednjovekovna tvrđava Đurđev grad, izletište Kaplan, stećci, brojne crkve i manastiri, te izvori lekovite mineralne vode u Kiseljaku.

Razvijena je hidrografska mreža opštine Zvornik, imajući u vidu da je područje opštine bogato vodama koje nastaju u obliku izvora ili u obliku manjih ili većih vodotoka. Najveći vodostaji su u prolećnim mesecima. Reka Drina, koja čini hidrografsku okosnicu opštine, ima značajan hidroenergetski potencijal sa svojim pritokama. Jezero hidroelektrane Zvornik dugačko 25 km pogodno je za razvoj nautičkog i ribolovnog turizma.

Putna mreža u opštini sastoji se od 936 km puteva, od čega 73 km magistralnih puteva, 22 km regionalnih i 260 km lokalnih puteva, kao i oko 560 km nekategorisanih puteva.

Opština je sa Srbijom povezana normalnom železničkom prugom od Karakaja preko mosta na Drini, odnosno preko Šapca do Beograda. Linija Tuzla-Zvornik povezuje opštinu sa željezničkim saobraćajem u Federaciji BiH.

Zvornik je razvijena opština u čijoj privredi sada dominiraju mala i srednja preduzeća, a koja u isto vrijeme nastoji oživjeti dugu tradiciju industrijske proizvodnje i tako povratiti status druge polovine 20. vijeka kada se smatrala trećom industrijski centar u BiH: građevinski materijal, eksploatacija mineralne vode, proizvodnja glinice i gume, te postrojenja metalske, tekstilne i prehrambene industrije. U tom smislu osnovana je poslovna zona Jadar, u neposrednoj blizini graničnog prelaza sa Republikom Srbijom, koja ima funkciju robnog i carinskog terminala. Opština je pojednostavila procedure, skratila rokove i smanjila troškove za pokretanje i razvoj preduzeća, te se strateški opredelila za održivo korišćenje prirodnih resursa i kulturno -istorijskog nasleđa u razvojne svrhe.

Detaljnije informacije o opštini Zvornik možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji www.opstina-zvornik.org.


 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder