Područna privredna komora Bijeljina na "Danima maline" u Bratuncu


PPK Bijeljina je i ove godine podržala sajam "Dani maline" koji je održan u Bratuncu 13. i 14. avgusta.

14.08.2019.

Juče je u Bratuncu zvanično otvoren 13. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline 2019".

“Dane maline 2019" zvanično su otvorili načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragan Zarić.

Mlađenović je rekao na je na teritoriji ove opštine 1.300 proizvođača maline i da uprkos lošoj cijeni ovog voća proteklih godina taj broj stagnira i da ulaganjem u poljoprivredu očekuje više proizvođača i veću proizvodnju.

“Podigli smo savremeni rasadnik maline za proizvodnju kvalitetnih sadnica, izgrađen je sistem protivgradne zaštite, imamo poljoprivrednu savjetodavnu službu koja pruža usluge uzgajivačima, ove godine završili smo projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u cijeloj opštini vrijedan 9,2 miliona maraka koji će biti i proširen, podignut je dovoljan broj hladnjača za skladištenje ovog voća i još ostaje izgradnja prerađivačkih kapaciteta da bi se došlo do bolje zarade", rekao je Mlađenović.

Dragan Zarić iz predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kaže da je u 2018. ovo ministarstvo uložili više od 1,5 miliona KM u razvoj poljoprivrede.

„Jednu trećinu, ili više od pola miliona maraka uložili smo u bratunačku opštinu u razne projekte poljoprivrede“, precizirao je Zarić.

Nakon prošle, sajam se i ove godine održava u drugom terminu, kada je berba maline završena, a kako je rečeno, termin je 13. i 14. jer se u ovom mjestu održava i vašar povodom Makivija, te se zbog toga očekuje veća posjeta sajmu.

Organizator “Dana maline" je Opština Bratunac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i prekograničnu saradnju.

U ime Područne privredna komore Bijeljina, ovoj manifestaciji prisustvovao je sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder