U organizaciji PPK Bijeljina, premijer Višković razgovarao sa privrednicima


Hitno poboljšati uslove za razvoj privrede i ostanak stanovništva.

25.06.2019.

Na sastanku premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i privrednika bijeljinske regije, održanom u organizaciji Vlade Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske - Područne privredne komore Bijeljina, ocijenjeno je da privreda na ovom području u prva četiri mjeseca bilježi porast u odnosu na na isti period prošle godine.
 
Višković je obećao da će Vlada Srpske nastaviti sa provođenjem mjera koje bi trebalo da obezbijede rasterećenje privrede, smanjenjem nameta, kako bi bile povećane plate i ostanak stanovništva u Srpskoj.
 
On je naglasio je da je donesen niz zakonskih rješenja poput Zakona o bankama i Zakona o podsticajima koji imaju za cilj da olakšaju poslovanje privrednih društava i zanatlija.
 
„Vlada i privrednici su na istom putu i u istoj misiji da se unaprijedi poslovni ambijent u Republici Srpskoj i građanima obezbijede veća primanja, penzije, plate i sve ono što bi trebalo, kako bi zadržali stanovništvo na ovim prostorima“, istakao je Višković.
 
Premijer Srpske je iznio i stav da Vlada u proteklih sedam mjeseci provodi ciljeve i iz ekspozea i mjere Ekonomske politike.
 
„Napravili smo Akcioni plan, strogo se pridržavamo tog plana i u ovom momentu nemamo ni jednu mjeru, ni jedno obećanje sa probijenim rokom“, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.
 
On je obećao i da će Vlada biti aktivna u mijenjanju zakona u smijeru koji privrednici zahtijevaju, kako bi bili poboljšani uslovi za poslovanje.
 
„Sve što Vlada bude mogla primijeniti, što se može uokviriti u zakonsku regulativu, mi smo spremni da uradimo, jer su možda neki od zakonskih propisa, ili neka odredba zastarjeli, nisu više za primjenu, ili prave probleme u primjeni“, dodao je premijer.
 
Višković je naglasio da Privrednu komoru, privrednike i Udruženje poslodavaca smatra partnerima.
 
Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina prof. dr Anto Gajić istakao je da u prva četiri mjeseca ove godine nešto manja privredna aktivnost u Republici Srpskoj, ali da na području Komore Bijeljina bilježi znatan porast u odnosu na na isti period prošle godine.
 
„Boljem poslovnom ambijentu doprinijela je najava izgradnje auto-puta Beograd-Banjaluka, kao i brze ceste Bijeljina - Trebinje. Isto tako uticali su i podsticaji Vlade Republike Srpske koja je uložila značajna sredstva u prerađivačke kapacitete na području Bijeljine, ali i aktivnosti Vlade na obezbjeđenju navodnjavanja određenih površina na oko 500 hektara.Značajna je i izgradnja u slivovima Drine i Save“ , konstatovao je predsjednik Gajić.
 
On je iskazao i zadovoljstvo zbog prilike da privrednici u neposrednom dijalogu sa premijerom Srpske imenuju problem, ali i zajednički potraže brza i efikasna rješenja za poboljšanje poslovanja.
 
Direktor privrednog društva „Steko centar“ d.o.o., Bijeljina Milenko Stevanović, zahvalio je premijeru Viškoviću što je uz privrednike, prati privredni razvoj i bori se da svaki dio Republike Srpske ima dobar poslovni ambijent.
 
„Imao sam priliku da čujem da neko kaže da bi privrednici trebalo da se bore.Mi ne želimo da se borimo. Mi želimo da radimo u dobrom privrednom ambijentu i da budemo dio svjetskog privrednog društva“, naglasio je Stevanović.
 
Privrednici su upozorili da Vlada Republike Srpske mora da preduzme mjere kojima će suzbiti sivu ekonomiju i ukazali na potrebu efikasnijeg rada inspekcijskih organa.
 
Inspekcijski organi imaju ovlašćenja da kontrolišu registrovane privredne subjekte, međutim pojavio se, kako je upozoreno, niz pojedinaca koji po stanovima organizuju proizvodnju čak i prehrambenih proizvoda i prodaju ih putem društvenih mreža, pri čemu ne plaćaju nikakve dažbine. Problem je što se među njima nalaze i lica koja imaju stalno zaposlenje.
 
Kao predstavnici Područne privredne komore Bijeljina na sastanku su učestvovali predsjednik Anto Gajić, direktor Slavica Marković, sekretar Savjeta za industriju i energetiku Vesna Stojanović i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder