Nagrade privrednim društvima iz regije Bijeljina


Održana 16. manifestacija „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ u organizaciji Privredne komore Republike Srpske. Alumina osvojila prvo mjesto u kategoriji velikih privrednih društava.

03.04.2019.

U okviru 16. tradicionalne manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2018. godinu“, koja je u organizaciji Privredne komore Republike Srpske održana 29.03.2019. godine u KC Banski dvor u Banjaluci, privredna društva sa prostora regije Bijeljina su ostvarila zapažene rezultate, a Alumina d.o.o. iz Zvornika je osvojila najznačajnije priznanje.
 
Alumina d.o.o. osvojila je prvo mjesto u kategoriji velikih privrednih društava u Republici Srpskoj u 2018. godini. Nagradu je uručila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
Među srednjim prirvednim društvima u Republici Srpskoj, drugo mjesto pripalo je društvu Raševići d.o.o. iz Bijeljine, a nagradu je uručio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
 
U kategoriji malih privrednih društava nagrađeni su Tanasić d.o.o. iz Bijeljine. Nagradu je uručio predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.
 
U grupi preduzeća koja su u prethodnoj godini imala značajne investicije i doprinijela zapošljavanju nagrađen je Boksit a.d. iz Milića. Priznanje je uručio ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.
 
Posebno priznanje za doprinos privrednom razvoju izrazito nerazvijenih opština dodijeljeno je Termal INT d.o.o. iz Lopara, a uručila ga je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.
 
Priznanje u kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda dobio je San Marko d.o.o. iz Bijeljine, za liniju proizvoda „Torte“.
 
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da prisustvo zvaničnika Srpske na ovoj manifestaciji pokazuje da je privreda u fokusu pažnje rukovodstva Srpske i da znači podršku novim uspjesima privrednika.
 
Đurić je rekao da je dosadašnja dobra saradnja privrednika sa organima vlasti na republičkom i lokalnom nivou doprinijela uspjehu i onih koji se večeras nagrađuju, koji su zaslužni za pozitivne trendove po skoro svim pokazateljima uspješnosti poslovanja u 2018. godini.
 
Naveo je da je u prošloj godini ostvaren rast industrijske proizvodnje za 3,6 odsto, rast izvoza za 7,6 odsto, rast zaposlenih u prerađivačkoj industriji za 2,1 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom, kako je istakao, iznosila je 71,7 odsto, a povećanje javnih prihoda za četiri odsto.
 
Predsjednik Đurić je rekao da iza ovih rezultata stoji mnoštvo dobro realizovanih poslova u svim sektorima privrede, te naglasio da u uslovima žestoke konkurencije nije bilo jednostavno plasirati robu i usluge iz Srpske na domaćem i inostranom tržištu.
 
Naglasio je da se mnogo domaćih kvalitetnih proizvoda, izrađenih po najvišim svjetskim standardima prodaje pod zaštitnim znakom renomiranih svjetskih proizvođača ili su kao dijelovi ugrađeni u automobile, brodove, avione, složene industrijske mašine.
 
– Nema mjesta nezadovoljstvu postignutim, što ne znači da ne treba težiti ka višem i boljem. Znamo mi da ovo nije dovoljno, ali znamo i kako može bolje. Naš cilj je tehnološko unapređenje i digitalizacija privrede, ekološki prihvatljive proizvodnje i veća produktivnost za dinamičniji privredni rast, za veće plate, viši standard građana – istakao je predsjednik Privredne komore i dodao da se ništa od toga ne može desiti samo od sebe i da je potrebno mnogo znanja, zalaganja i ulaganja i odlučnost relevantnih faktora u društvu za potrebne promjene.
 
Predsjednik Đurić je istakao da programski elementi Vlade Srpske za 2019. godinu imaju bezrezervnu podršku privrednika koja je više puta iskazana.
 
– Na tom putu neophodna je sinergija svih činilaca društva, a sada da je prava šansa da se to ostvari, s obzirom na jednoobraznu vlast u Srpskoj i zajedničkim organima BiH – dodao je Đurić i čestitao na ostvarenim rezultatima onima koji su u privrednom smislu obilježili 2018. godinu sa željom za još većim uspjesima i da budu uzor i drugima na putu napretka i snažnijeg razvoja Srpske.
 
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je podršku mladim privrednicima i predložila organizatorima manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ da od sljedeće godine uvedu priznanje i u ovoj kategoriji.
 
Cvijanovićeva je istakla da je neophodno uvođenje priznanja za najboljeg mladog privrednika kao vid podrške i naglasila da Republika Srpska ima čestitih, obrazovanih, sposobnih mladih ljudi, sa dobrim poslovnim inicijativama, koji svoju šansu vide upravo u privatnom biznisu.
 
– U prilog tome govori i činjenica da smo za Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina `Startap Srpska` imali veliki broj zainteresovanih mladih ljudi. Zato je potrebno da tražimo dodatne mogućnosti da podržimo i promovišemo mlade ljude i njihove poslovne ideje – navela je Cvijanovićeva.
 
Izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje ovom skupu sa predstavnicima uspješnih malih, srednjih i velikih preduzeća, ističući da su svi oni veliki, bez obzira na obim poslovanja jer svi doprinose razvoju Republike Srpske.
 
Cvijanovićeva je čestitala nagrađenima i izrazila nadu da će u predstojećim godinama biti sve više kandidatkinja za dodjelu priznanja uspješnim privrednicama.
 
– Uz čestitku svima koji su dobili ova važna priznanja, želim da kroz dodatni aktivizam svi zajedno radimo na jačanju Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva i dodala da je čvrsto opredjeljenje vlasti za još brži privredni rast i organizovaniju, bolju Republiku Srpsku.
 
– To zahtijeva angažovanje svih nas i vjerujem da ćemo nastaviti zajedničkim djelovanjem da radimo na postizanju tog cilja – poručila je predsjednik Srpske.
 
Naglasila je da snaga zajednice zavisi od kolektiviteta i sposobnosti da se pojedinačni napori i dostignuća pretoče u zbirni, zajednički, kolektivni rezultat.
 
– Smatram da i večeras, to na neki način, radimo i pokazujemo jedinstvo i snagu – dodala je Cvijanovićeva.
 
Prema njenim riječima, posebno je zadovoljstvo znati da Republika Srpska ima uspješne društveno odgovorne kompanije koje vode računa kako prema svojim klijentima, tako i prema svojim zaposlenima, prema budžetu i socijalnim fondovima, prema okolini i društvu u cjelini.
 
Izrazila je zahvalnost Privrednoj komori Srpske – organizatoru ove manifestacije i istakla da se na ovom već tradicionalnom, prepoznatljivom skupu, priznanja uručuju privrednim subjektima koji su svojim poslovnim rezultatima, ali i odnosom prema društvu u cjelini, zaslužili taj vid pažnje.
 
Cvijanovićeva je zahvalila i privrednicima na dobroj komunikaciji i saradnji koju je imala sa njima dok je obavljala dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske, napominjući da su kroz mnoge izazove prolazili zajedno, u tijesnoj saradnji i sa sindikatom, kao trećim socijalnim partnerom.
 
– Sigurna sam da će ta dobra saradnja biti nastavljena i tokom mandata nove Vlade, jer bez dobre komunikacije nema ni dobrih zajedničkih rješenja, a svjedoci smo da, bez obzira da li je riječ o nekom važnom političkom, ekonomsko-finansijskom ili socijalnom problemu, onda kad do rješenja dolazimo zajedno, ta su rješenja bolja i snažnija nego kad se donose izolovano – istakla je Cvijanovićeva.
 
Ona je dodala da je tu lekciju naučila davno, odmah na početku svog mandata.
 
– Upravo iz tog razloga uspjeli smo da dobro komuniciramo i da razumijemo koliko je važno da sve ono što zajedno trasiramo bude i zajedničko rješenje. Ne kažem da je sve bilo sjajno i savršeno, niti ikada tako može biti, ali znam da je zajednički napor uvijek preduslov za dobar rezultat – rekla je Cvijanovićeva.
 
Navodeći da život ne počinje ni sa jednom novom Vladom, novim ministrom ili direktorom, novim predsjednikom, Cvijanovićeva je poručila da je važno da se ono što je rađeno juče nadograđuje danas, a ono što se radi danas, unapređuje sutra i da svi treba da budu privrženi istom cilju – sve jačoj Republici Srpskoj.
 
Podsjetila je da je uz aktuelnu vlast postignuta finansijska i ekonomska stabilnost Republike Srpske, da su dostignuti neki rekordni makroekonomski pokazatelji od kada se oni prate u Republici Srpskoj.
 
Prema njenim riječima, ostvaren je i privredni rast koji predstavlja solidnu osnovu da se kreće dalje i da se nastavi sa povećanjem plata i penzija, obezbjeđivanjem novih radnih mjesta, realizovanjem infrastrukturnih projekata i modernizovanjem društva u skladu sa trendovima savremenog svijeta.
 
Napomenula je da Republika Srpska već 17 kvartala uzastopno bilježi rast BDP-a, odnosno od trećeg kvartala 2014. godine, zaključno sa trećim kvartalom 2019. godine.
 
– Naravno, čeka još mnogo izazova, neka rješenja moramo doraditi, neke od započetih aktivnosti završiti, osmisliti i kreirati još mnogo drugih, novih aktivnosti i zakonskih rješenja i težiti prema višim stopama privrednog rasta, većoj zaposlenosti, boljim platama i penzijama i većem stepenu socijalne zaštite i sigurnosti – dodala je Cvijanovićeva.
 
Predsjednik Upravnog odbora komapnije „Alumina“ Milorad Motika, koji se obratio u ime nagrađenih, istakao je da ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza.
 
On je zahvalio za priznanje za najuspješnije veliko privredno društvo za prošlu godinu koje je ova kompanija dobila na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2018. godinu“.
 
Motika je istakao da kompanija Alumina uredno servisira sve svoje obaveze od poreza i doprinosa, da ima takav kvalitet da u posljednje dvije godine nije imala nijednu reklamaciju i da je jedna od rijetkih firmi koja ne može proizvesti koliko može prodati.
 
Problemi sa kojima se Alumina suočava su, kako je rekao, nedovoljna željeznička i transportna infrastruktura, kao i nedostatak stručnog kadra, koji iz škola ne izlaze obučeni za rad na mašinama i upozorio da će to biti sve veći problem.
 
Motika je naglasio da su pripremljeni svi uslovi za brži razvoj ove kompanije.
 
– Do kraja juna pustićemo u rad još jedan proizvodni objekat od 6.500 metara kvadratnih, tako da ćemo imati još tri nova proizvoda, a do kraja godine imaćemo još dva nova proizvoda u dva nova objekta koja pripremamo za proizvodnju – najavio je Motika.
 
Napomenuo je da ova kompanija posluje u vrlo specifičnim uslovima zato što je kompanija koja je vlasnik Alumine u stečaju.
 
– Imamo ukupno zaduženje od dva odsto kredita, što je jedna od rijetkih kompanija koja na tako visokom nivou prihoda ima nisku stopu kreditnog zaduženja – kazao je Motika.
 
Manifestaciji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, načelnici i gradonačelnici opština, predsjednici područnih privrednih komora, predsjednici komora iz regiona, članovi diplomatskog kora i brojni privrednici.
 
Područnu privrednu komoru Bijeljina predstavljali su predsjednik Anto Gajić i potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder