Digitalizacija privrednih društava, nasušna potreba privrede BiH


PPK Bijeljina jedan od organizatora okruglog stola pod nazivom Podrška razvoju informacionog društva BiH.

22.02.2019.

Iskorišćenost informaciono-komunikacionih tehnologija u privredi Bosne i Hercegovine je 30 odsto, a ulaganja u ove tehnologije su 20 odsto. Statistike Eurostata i IT sektora pokazuju da se BiH nalazi na poziciji od 80 do 120 mjesta digitalnih tehnologija, rečeno je na okruglom stolu o temi Podrška razvoju informacionog društva BiH, koji su organizovali GlobalGPS BH u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Republike Srpske – Područnom privrednom komorom Bijeljina.

„U BiH mali je napredak u oblasti digitalizacije društva. Od 2003. godine kada je posljednji put bilo riječi o ovoj temi, nisu učinjeni značajni pomaci da privreda i društvo u cjelini idu u korak sa svijetom. Pristup raznim bazama podataka, mogućnost komunikacije sa domaćim i stranim privrednim društvima značajni su faktori koje je neophodno definisati kako bi zainteresovani investitori imali uvid u trenutnu situaciju“, rekao je generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković, naglasila je da je za Privrednu komoru posebno značajna digitalizacija privredenih društava, odnosno uvođenje informacionih tehnologija koje će uticati na povećanje konkurentnosti privrednih društava i njihovo približavanje evropskim i svjetskim tržištima.

Ekspert GlobalGPS BH Haris Hadžialić, ukazao je da je transport oblast u kojoj digitalizacija u BiH nikako nije korišćena i dodao da će se od ove godine krenuti sa tim procesom.

"Evropska unija prošle godine donijela je odluku u upotrebi elektronskog dokumenta. Odluka stupa na snagu u maju ove godine.To će prouzrokovati niz problema za subjekte koji posluju u BiH u pogledu njihovog izlaska na tržište EU, jer Zakon o elektronskom potpisu donesen prije trinaest godina još uvijek nije zaživio", upozorio je Hadžialić.

Okruglom stolu su prisustvovali potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić i direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder