Infrastrukturnim projektima do povoljnijeg privrednog ambijenta


Izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka preko Bijeljine i brzih cesta Bijeljina-Trebinje važan preduslov za sveukupni razvoj istočnog dijela Republike Srpske

13.02.2019.

Izgradnja auto - puta Beograd - Banjaluka preko Bijeljine, kao i brze ceste Bijeljina – Zvornik – Foča - Trebinje, važan je preduslov za sveukupni razvoj, opstanak stanovništva i saobraćajna kičma istočnog dijela Srpske, istaknuto je na raspravi o temi Strateški ciljevi i pravci razvoja istočnog dijela Republike Srpske.

Na ovom skupu koji je organizovala Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina na inicijativu predsjednika Kompanije Boksit iz Milića Rajka Dukića, predsjednik PPK Bijeljina Anto Gajić rekao da je već duži period aktuelna inicijativa da se izgradi adekvatna putna infrastruktura koja će unaprijediti privredni ambijent u istočnom dijelu Srpske.

„Upravni odbor Područne privredne komore Bijeljina donio je 25. decembra prošle godine Zaključak da insistira na infrastrukturalnom povezivanju od BijeLjine do Banjaluke i od BijeLjine do Trebinja jer postoji realna opasnost izolovanja istočnog dijela Republike Srpske. Privredna komora Republike Srpske uvrstila je ovu inicijativu u svoj Program rada.

"Pozdravljamo odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se krene sa izgradnjom auto-puta Beograd-Banjaluka preko Bijeljine, jer bi se time Republika Srpska direktno povezala sa Beogradom što je od izuzetnog značaja," kazao je Gajić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, naglasio je da je saobraćajna infrastruktura žila kucavica svake, pa i naše privrede i dodao da je zbog toga veoma važno realizovati ovakve projekte jer imaju višestruki značaj za cijelokupno društvo.

„Odluka Vlade Srbije o izgradnji auto puta Beograd-Kuzmin-Bijeljina-Brčko-Doboj-Banja Luka i odluka o izgradnji brze ceste koja će povezati Bijeljinu sa Trebinjem preko Zvornika i Foče, značajna je za domaću privredu jer će omogućiti efikasniji protok robe, otvaranje novih radnih mjesta i bolji standard za cijelokupno stanovništvo“, rekao je Đurić.

Prema riječima vlasnika privrednog društva Spektar drink d.o.o. iz Bijeljine i predsjednika Upravnog odbora PPK Bijeljina Đorđa Slavinjaka, privrednici Semberije pozdravljaju odluku o izgradnji auto puta Beograd-Banjaluka preko Bijeljine i brze ceste preko istočnog dijela Srpske.

„Očekujemo izgradnju i značajnih graničnih prelaza sa brzom komunikacijom na zapad i istok.To je bitno ne samo za naše privrednike, nego i buduće zainteresovane kako domaće tako istrane investitore na područje Semberije i Podrinja, što će svakako značiti bolji život na ovim prostorima“, zaključio je Slavinjak.

Na rasparavi su podržani i zaključci da je osim izgradje auto - puta Beograd - Banjaluka i brze ceste Bijeljina - Trebinje, važna izgradnja hidrolektrane na rijeci Drini i hidroenergetskog sistema Gornji horizonti, nastavak ulaganja u sistem odbrane od poplava i mjere zaštite rada javnih preduzeća koja gazduju prirodnim resursima radi stvaranja preduslova za sveokupni razvoj i opstanak stanovništva u Srpskoj.

Na raspravi o temi Strateški ciljevi i pravci razvoja istočnog dijela Republike Srpske u ime Privredne komore Republike Srpske prisustvovali su predsjednik Borko Đurić i potpredsjednik Mihajlo Vidić, a u ime Područne privredne komore Bijeljina predsjednik Anto Gajić, direktor Slavica Marković, sekretar Savjeta za industriju i energetiku Vesna Stojanović i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder