Posjetom Bijeljini i Milićima okončana posjeta delegacije Republike Abhazije Republici Srpskoj


U organizaciji PPK Bijeljina, delegacija Republike Abhazije boravila je tokom 16. i 17. marta u posjeti Bijeljini i Milićima.

19.03.2018.

Posjeta delegacije Republike Abhazije Republici Srpskoj okončana je posjetom Bijeljini i Milićima.

Delegacija je u Bijeljini sa predstavnicima Gradske uprave razgovarala o mogućnostima uspostavljanja saradnje sa gradovima iz Abhazije.

- Razgovarali smo o mogućnostima saradnje prvenstveno u oblasti prerade drveta. Razmatrali smo stvaranje zajedničkog preduzeća u kome bi radili stručnjaci iz RS primjenjujući tehnologije iz vaše države, a koristili bi sirovine iz Abhazije, s obzirom na to da imamo velike zalihe drveta. Proizvode bi izvozili na rusko tržište - naveo je ministar ekonomije Republike Abhazije Adgur Ardzimba.

On je istakao da Semberija ima veoma razvijenu poljoprivredu i da je Abhaziji potrebna razmijena iskustava u ovoj oblasti.

- Razgovarali smo i o isporuci poljoprivrednih proizvoda iz Semberije na tržište Abhazije, kao i o isporuci proizvoda iz Abhazije u Republiku Srpsku - pojasnio je Adrzimba.

- Mi smo oduševljeni onim što smo vidjeli u Republici Srpskoj, vi ste vrlo gostoprimljiva zemlja, dobrodušni ljudi, sa velikom istorijom i sa velikom budućnošću", zaključio je ministar ekonomije Abhazije Adgur Ardzinba.

Šef Kabineta Gradonačelnika BijeLjine Mile Pejčić zahvalio se delegaciji Abhazije na posjeti i naveo da postoje mogućnosti za saradnju u oblasti kulture, turizma i sporta, a naročito u oblasti poljoprivrede.

- Drvoprerađivačka industrija nudi brojne mogućnosti za saradnju, s obzirom na to da u Bijeljini imamo veliki broj uspješnih kompanija koje plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište. Takođe, imamo uspješnu proizvodnju i preradu voća i povrća i postoje mogućnosti zajedničkog nastupa na tržištu sa Abhazijom - istakao je Pejčić.

Nakon posjete Bijeljini delegacija Republike Abhazije posjetila je Miliće. Predsjednik kompanije “Boksit” Rajko Dukić upoznao je delegaciju sa proizvodnim i tržišnim potencijalima ove kompanije, te ukazao na mogućnosti privredne saradnje.

Gosti iz Abhazije posjetili su pogone “Boksitove” fabrike namještaja za koju su iskazali posebno interesovanje, te Robnu kuću “Boksit”, “Rajkov toranj”, Muzej rudarstva i Park velikana.

Domaćini delegaciji Republike Abhazije tokom trajanja posjete Republici Srpskoj bili su potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder