Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Abhazijom


Delegacija Republike Abhazije koju predvode predsjednik Privredne komore Gagulija Genadij i abhazijski ministar ekonomije Adgur Ardzinba boravi u posjeti Republici Srpskoj od 14. do 17. marta u okviru koje će posjetiti Banjaluku, Bijeljinu i Miliće.

16.03.2018.

Ekonomska saradnja Republike Srpske i Abhazije, bila je tema sastanka rukovodstva Privredne komore RS i delegacije Republike Abhazije, koju predvode predsjednik Privredne komore Gagulija Genadij i abhazijski ministar ekonomije Adgur Ardzinba.

Na sastanku, koji je održan u srijedu, 14.03.2018. godine u prostorijama Privredne komore u Banjoj Luci, posebno je istaknuta mogućnost saradnje u oblasti razmjene znanja i tehnologija u oblasti drvoprerade, u kojoj privrednici iz Republike Srpske imaju veliko iskustvo i ostvaruju dobre rezultate u poslovanju, dok Abhazija obiluje šumskim bogatstvima.

Nakon sastanka u Komori, delegacija iz Abhazije imala je prijem u Vladi Srpske, gdje su ih ugostili ministri trgovine i turizma, Predrag Gluhaković i ekonomskih odnosa i regionalne saradnje, Zlatan Klokić.

Na sastanku je rečeno da ima mnogo potencijalnih pravaca za unapređenje odnosa o kojima će predstavnici Srpske i Abhazije razgovarati u narednom periodu, a među kojima je zajednički nastup na ruskom tržištu radi promocije turističkih potencijala.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje Srpske i Abhazije u oblasti trgovine i turizma, te privrede putem spoljnotrgovinske razmjene, kao i o potencijalnom zajedničkom nastupu na tržištu Rusije, jer Abhazija nesmetano izvozi proizvode na rusko tržište.
 
Razgovarano je i o mogućnostima odlaska stručnjaka iz Republike Srpske u Abhaziju radi razmjene iskustava i unapređenja različitih oblasti razvoja, kao i studijske posjete novinara i turoperatora radi zajedničke afirmacije turističkih potencijala.
 
Drugog dana posjete delegaciju Abhazije primio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Predsjednik Dodik informisao je delegaciju Abhazije o političkoj situaciji u Srpskoj, istakavši da je Republika Srpska posvećena miru i stabilnosti, te da na ekonomskom planu ostvaruje napredak o čemu govore svi pokazatelji.
 
Na sastanku je razgovarano i o proširenju privredne saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na oblasti trgovine i turizma.
 
Ovim sastancima prisustvovali su i predsjednik i potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić i Mihajlo Vidić.
 
Nakon sastanka kod predsjednika Srpske, delegacija iz Abhazije otputovala je u Bijeljinu, gdje će se danas sastati sa gradonačelnikom ovog grada Mićom Mićićem, poslije čega će biti organizovan sastanak sa privrednicima koji su ranije boravili u posjeti Abhaziji, kao i obilazak preduzeća ove regije.

Domaćini delegaciji Republike Abhazije tokom trajanja posjete Republici Srpskoj su potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder