Štab za vanredne situacije prihvatio zahtjev Privredne komore - broj lica u objektu zavisiće od površine prostora


Prihvaćena inicijativa PKRS.

24.09.2020.

Posljednjim zaključcima Štaba za vanredne situacije, između ostalog, definisano je da se u cilju prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spašavanja stanovništva do 12.10.2020. godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.
 
Takođe, definisano je i da su subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“, sa posebnim pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.
 
Vršilac dužnosti direktora JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ Branislav Zeljković je istakao da u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu da sjede maksimalno četiri osobe, dok i dalje nije dozvoljeno sjedenje i stajanje za šankom, odnosno mora postojati fizička distanca među gostima.
 
„Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Nema kretanja, osim do toaleta, nema stajanja za šankovima, nema ustajanja da bi se platio račun, već to konobar obavlja na mjestu sjedenja gostiju“, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.
 
On je podsjetio da ugostiteljski objekti mogu imati i više od 50 lica, ukoliko prostor omogućava fizičku distancu među njima, te da je definisano da bude jedan sto na deset kvadrata.
 
Zeljković je ponovio da u ugostiteljskim, ali i ostalim objektima, ostaje na snazi mjera lične higijene i dezinfekcije, te naglasio da će poštovanje svih mjera kontrolisati republička inspekcija i komunalna policija.
 
Usvajanjem ovih zaključaka prihvaćena je inicijativa Privredne komore Republike Srpske, koju je krajem jula uputila Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
Naime, u Inicijativi je zatraženo preciznije definisanje Zaključka o izmjenama i dopunama Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj.Naime, Zaključkom je propisano da se u cilju prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanje stanovništva zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.
 
Privrednicima je neprihvatljivo da se u hotelima i restoranima koji raspolažu značajnim vanjskim i fizički odvojenim unutrašnjim prostorima ograničava broj prisutnih gostiju na 50, te da se isto smatra javnim okupljanjem, s obzirom na to da ovakvi kapaciteti zbog svoje veličine mogu da prime neuporedivo veći broj gostiju od broja regulisanog Zaključkom, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera (fizička distanca između gostiju, nošenje maski i sl.). Komora je predložila da se sigurnost gostiju obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora. Na ovaj način predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to, omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i sl.
 
Podsjećamo, članovima 1. i 2. Zakona o javnom okupljanju (Službeni glasnik Republike Srpske br. 118/08.) propisano je da se javnim okupljanjem građana u smislu ovog zakona smatra svako organizovano okupljanje građana koje se održava na za to primjerenom prostoru.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder