Posjeta preduzeću PASS d.o.o. Ljeskovac


Predsjednik PPK Bijeljina Anto Gajić i direktorica PPK Bijeljina Slavica Marković su posjetili privredno društvo PASS d.o.o. Ljeskovac gdje su sa direktorom Radom Maletićem razgovarali o trenutnoj situaciji u ovom preduzeću.

10.09.2020.

Predsjednik Anto Gajić i direktorica Slavica Marković su u ime Područne privredne komore Bijeljina posjetili privredno društvo PASS d.o.o. Ljeskovac gdje su sa direktorom Radom Maletićem razgovarali o trenutnoj situaciji u ovom preduzeću. Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom plastičnih i gumenih dijelova za autoindustriju, za gigante AUDI, VOLKSWAGEN i JAGUAR.
 
I pored teške situacije izazvane pandemijom virusa korona, ovo privredno društvo se uspješno bori. Nije bilo zatvaranja preduzeća niti smanjenja broj radnih mjesta, naprotiv - broj zaposlenih je povećan u odnosu na prošlu godinu. Trenutno je u ovom privrednom društvu zaposleno oko 800 radnika što je prouzrokovano povećanim brojem narudžbi dobavljača iz inostranstva.
 
Ukoliko ne dođe do nekih drastičnih poremećaja u tržištu ova firma sa većinskim stranim kapitalom planira da proširuje svoje kapacitete, te novo zapošljavanje, što je veoma značajno u ovo vrijeme kada se u gotovo svim granama i sektorima privrede smanjuje broj zaposlenih.
 
Direktor PASS-a kaže da je jedan od izazova infrastruktura i prilazni put do proizvodnog kompleksa imajući u vidu veliki broj radnika koji dolazi na posao, kao i nesmetano obezbjeđivanje električne energije koju ovo proizvodno društvo koristi u radu. Trenutno, dovod električne energije je zadovoljavajući, ali buduće proširenje proizvodnih kapaciteta će zahtijevati i dodatne količine električne energije, kao i ulaganje u istu.
 
Dodatno opterećenje ovoj firmi pravi i plaćanje akcize na lož-ulje koje se koristi u proizvodnom procesu, jer Zakon o akcizama ne prepoznaje oslobađanje od plaćanja akcize za utrošak lož ulja u autoindustriji za proizvode namjenjene izvozu (što je oko 30.000 litara na mjesečnom nivou).

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder