Otvoren Petnaesti međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2016.“


Potpisan Sporazum o saradnji privrednih komora Vojvodine, Beograda, Kantona Sarajevo i Bijeljine

23.09.2016.

Minstar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, otvarajući Petnaesti međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2016.“ u Bijeljini, rekao je da se u ovoj godini očekuje veća proizvodnja u sektoru poljoprivrede u odnosu na prethodne godine.

„Dohodovni odnos, biće veći za 10 do 15 odsto u odnosu na prethodne godine.U 2016. imaćemo više od 1,5 milijardi maraka vrijednosti obima proizvodnje po tržišnim i tekućim cijenama“, naveo je Mirjanić.

U narednoj godini, istakao je Mirjanić, posebna pažnja biće posvećena pitanju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje, jer su oni ključni za poslovni ambijent.

„Ovdje je najosjetljivija poljorivreda i bez uređenosti spoljnotrgovinskog poslovanja, zaštite domaće proizvodnje uključujući tu prelevmane, eliminisanje ograničenja i kontigente naša poljoprivreda ne može biti konkurentna okruženju“, kazao je Mirjanić.

Prvog dana sajma „Interagro 2016. potpisan je Sporazum o saradnji privrednih komora Vojvodine, Beograda, Kantona Sarajevo i Bijeljine.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić, generalni sekretar Privredne komore Vojvodine Dušan Vučičević i sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Beograda Miodrag Veseli, istakli su da Sporazum podrazumijeva unapređenje međusobne saradnje i unapređenje saradnje privrede područja koje pokrivaju ove privredne komore.

Zajednički nastup privrednika, promocija mogućnosti i dostignuća privrede ovog regiona, otklanjanje barijera povećanju obima robne razmjene, saradnja pri realizaciji projekata pretpristupnih fondova Evropske unije, realizaciji projekata prekogranične saradnje, prioriteti su na kojima će ove komore intenzivno raditi.

Organizator sajma je Grad a.d. Bijeljina, pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, partneri Privredna komora Beograda, Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske.

Sajam se održava na 2500 metara kvadratnih zatvorenog i 3000 metara kvadratnih otvorenog prostora.Učešće na ovoj manifestaciji uzelo je 140 izlagača iz: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne Hercegovine i Republike Srpske.

U okviru sajma koji traje do 24. septembra predviđena su stručna savjetovanja, javne tribine o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede i komercijalne prezentacije.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder