Njemačka privreda trpi manje posljedice od očekivanih


Bruto društveni proizvod je u drugom kvartalu manji za 9.7% iako je Njemački savezni zavod za statistiku ranije predviđao minus od 10.1%.

27.08.2020.

Njemačka privreda bilježi bolje rezultate u toku krize izazvane koronom nego što se u početku računalo. Bruto društveni proizvod u drugom kvartalu 2020. godine manji je u odnosu na prethodni za 9.7%. Njemački savezni zavod za statistiku iz Vizbadena je prvobitno računao sa padom od 10.1%.

Ipak se radi e o istorijskom padu, jer je do sada najgori pad od skoro 5% zabilježen u vrijeme finansijske krize 2009. godine.

Ovaj ekonomski pad je izazvan kako kolapsom izvoza tako i zdravstvenim merama, koje su bile uvedene radi suzbijanja širenja epidemije. Prodavnice, hoteli i restorani morali su da budu zatvoreni, fabrike su radile sa smanjenim kapacitetom, sajmovi, konferencije i koncerti su otkazani.

Recesija izazvana koronom je napravila jednu veliku pukotinu u državnom budžetu. Država, pokrajine, lokalne samouprave i socijalna osiguranja su u prvoj polovini godine imali troškove veće za 51.6 milijardi evra od prihoda, što iznosi 3.2% bruto društvenog proizvoda. Radi poređenja treba navesti da je u prvoj polovini 2019. godine suficit iznosio 46.5 milijardi evra.

Mogući drugi talas infekcije je veliki rizik

U međuvremenu se situacija ponovo popravlja. Za tekući treći kvartal ekonomisti očekuju zbog popuštanja mjera ograničenja značajan privredni rast. Čak i Ifo-indeks, koji odslikava razvoj njemačke privrede, bilježi rast četvrti mjesec uzastopno i jasno ukazuje na to da menadžeri u nemačkoj industriji trenutnu situaciju u privredi vide pozitivnije u odnosu na prije nekoliko mjeseci.

Ipak, najveći rizik u Njemačkoj predstavlja drugi talas infekcije, koji bi zbog novih ograničenja mogao da izazove novi pad u privredi uključujući i novi talas stečaja. S obzirom na to da je pandemija jako pogodila SAD i Veliku Britaniju, koje predstavljaju značajna tržišta za brojne njemačke firme, očekuje se da će značajne posljedice i dalje trpeti njemački izvoz.

Izvor: Süddeutsche Zeitung

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder