Preko 50 000 dolara za sertifikovanje poljoprivrednih preduzeća regije Bijeljina


Obezbijeđen grant - potpisan ugovor PPK Bijeljina i GOLD projekta USAID/SIDA

23.10.2015.

Američka i švedska vlada posredstvom svojih organizacija USAID i SIDA, u saradnji sa Područnom privrednom komorom Bijeljina obezbijediće potrebnu stručnu pomoć i 50 odsto sredstava neophodnih za uvođenje međunarodnih standarda u oblasti sigurnosti i kvaliteta hrane u deset preduzeća sa regije Bijeljina, istaknuto je u Bijeljini prilikom potpisivanja Ugovora o obezbjeđivanju potrebnih sredstava (granta).

Javni konkurs za prijavu privrednih društava iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije zainteresovanih za dobijanje ili obnovu sertifikata biće otvoren do 30. oktobra ove godine. Sertifikati su dokazi da se u procesu proizvodnje ili prerade poštuju svi zahtijevani standardi što će omogućiti lakši izvoz na tržište Evropske unije, Rusije, Turske, zemalja CEFTA Ugovora i druga zahtjevna tržišta.

,,Predviđeni ukupni iznos Projekta je 130 000 KM za sertifikaciju 10 preduzeća sa područja koje pokriva PPK Bijeljina. USAID/SIDA ,,GOLD'' projekat finansira troškove sa 50 odsto potrebnih sredstava, dok 50 odsto snose privredna društva. Programom sertifikacije i resertifikacije stvaraju se uslovi za poboljšanje konkurentnosti domaćih proizvođača na domaćem i stranim tržištima, za otvaranje novih radnih mjesta i za primjenu novih tehnologija,'' istakao je predsjednik PPK Bijeljina Mihajlo Vidić.

Vidić je naglasio da je u regiji Bijeljina i Republici Srpskoj dominantna primarna poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija, koje tokom 2015. godine bilježe povećanje izvoza i učešća u BDP, pa se sertifikacija javlja kao potreba.

,,Ovo je početak saradnje GOLD projekta sa PPK Bijeljina u cilju poboljšanja konkurentnosti izvoza iz ove regije. Od 200 privrednih subjekata sa ovog područja, samo 30 je uvelo standarde neophodne za izvoz. Podržavanjem 10 kompanija da dostignu međunarodne standarde sigurnosti i kvaliteta hrane podržaćemo njihovu konkurentnost na lokalnom tržištu, ali i osigurati da se njihovi proizvodi mogu plasirati na tržište EU, Rusije i zemalja članica CEFTA,'' istakao je direktor USAID/SIDA ,,GOLD'' projekta Gabriel Abraham.

USAID i Švedska su, kazao je Abraham, u protekle dvije godine putem GOLD projekta kreirali preko 1600 radnih mesta. Podržali su 24 kompanije da izađu na nova tržišta, pomogli da 7 kompanija ispune zahtjeve EU i realizovali 14 programa za razvoj radne snage.

Na javni konkurs se, kako je pojašnjeno, mogu prijaviti privredna društva koja imaju traženu vrstu proizvodnje, koja ispunjavaju poreske obaveze, imaju tehnološki nivo proizvodnje i potrebu za ispunjavanje standarda kako bi izašla na tržište EU, Turske, Rusije i druga tržišta.

USAID/SIDA GOLD projekat, kakao je navedeno, sarađuje sa 47 opština i gradova i pomaže im da unaprijede poslovnu klimu kako bi privukle nove investicije. I na području Bijeljine, jedan od ciljeva je stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje u Bijeljini, Ugljeviku, Loparama, Zvorniku i još osam opština u ovom regionu,rečeno je prilikom potisivanja Ugovora.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder