PPK Bijeljina u posjeti privrednom društvu Zidar Živanović d.o.o.


Zidar Živanović: „Teško jeste, ali odolijevamo krizi“.

22.07.2022.

Nedostatak kvalfikovanih i nekvalifikovanih radnika, spora  procedura dobijanja radnih dozvola za radnike iz inostranstva, stalni rast cijena repromaterijala, gorući su problemi koje,ima privredno društvo Zidar Živanović d.o.o. iz Ugljevika, rečeno je u ovom društvu prilikom posjete predstavnika PPK Bijeljina.
 
Zidar Živanović, kao i druga društva iz oblasti građevinarstva, u postojećim uslovima privređivanja izazvanim ratom u Ukrajini, teško posluje, ali uspijeva da odoli novonastaloj krizi.

Jedan od najvećih problema ovog privrednog društva, koje zapošljava 70 radnika, jeste nedostatak kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage: armirači, zidari, tesari, rukovaoci mašinama.Nedostatak domaće radne snage nadomješta se radnicima iz inostranstva. U ovom momentu riječ je o 15 turskih državljana.Spora procedura dobijanja radnih dozvola i nedostatak radnih dozvola otežava uslove poslovanja.

Dodatni problem predstavlja  i stalno povećanje cijena repromaterijala, naročito željeza.
 
Sagledavajući probleme sa kojima se susreće Zidar Živanović, predstavnici PPK Bijeljina, naglasili su da Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina čine sve napore da se kod nadležnih institucija izdejstvuje povećanje kvota radnih dozvola za radnike iz inostranstva i ubrza proces njihovog dobijanja.

Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Bijeljina intenzivno radi na realizaciji Programa dualnog obrazovanja učenika srednjih škola, koji bi trebalo da poveća broja radnika deficitarnih zanimanja potrebnih privredi.
 
Privredno društvo Zidar Živanović izrazilo je želju da kao i prethodne dvije godine i dalje prima srednjoškolce na praksu, kako bi dalo doprinos povećanju broja kvalifikovanih radnika potrebnih građevinarstvu.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder