PPK Bijeljina na „Danima dijaspore“ u Loparama


Opština Lopare je od 24. do 31. jula 2022. godine po jedanaesti put organizovala tradicionalnu manifestaciju „Dani dijaspore“. U okviru ove manifestacije, predstavnici PPK Bijeljina su učestvovali u radu Poslovnog foruma i prisustvovali Sajmu domaćih proizvoda i kućne radinosti.

01.08.2022.

Opština Lopare i Udruženje Majevičana u Švajcarskoj su od 24. do 31. jula 2022. godine po jedanaesti put organizovali tradicionalnu manifestaciju „Dani dijaspore“. U okviru ove manifestacije, predstavnici PPK Bijeljina su učestvovali u radu Privrednog foruma i prisustvovali Sajmu domaćih proizvoda i kućne radinosti.
 
„Dane dijaspore“ otvorio je načelnik opštine Lopare Rado Savić. On je pozvao sve ljude dobre volje da dođu u opštinu Lopare kao učesnici ili kao gosti manifestacije koja je stekla veliki ugled širom Republike Srpske, Srbije i dijaspore. Okupljenima se obratio i predsjednik udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić, sa porukom da dijaspora neće zaboraviti rodni kraj.
 
Prilikom otvaranja Poslovnog foruma, načelnik Savić je rekao: „Poslovni forum u okviru manifestacije “Dani dijapore” okupio je u Loparama predstavnike majevičke dijaspore i domaće privrednike kako bi se pronašao način za dodatno ulaganje i zapošljavanje stanovništva koje živi na tom području.“
 
“U Loparama nedostaje stambeni prostor, potrebna su ulaganja u poljopriredu i turizam, a da bi imali preduslove za investiranje potrebno je da trajno riješimo pitanje vodosnabdijevanja”, izjavio je Savić novinarima i dodao da su za tu namjenu aplicirali kod Ministarstva finansija Republike Srpske.

Učesnici Poslovnog foruma upoznati su sa dosadašnjim aktivnostima na razvoju  privrednih potencijala opštine, kao i pravcima daljeg razvoja opštine sa akcentom na potencijale dijaspore i njen značaj za razvoj ove lokalne zajednice. Prezentovana su dobra iskustva i prakse opštine Lopare u saradnji  sa dijasporom s obzirom na to da su ostvareni značajni rezultati na ovom polju.

Zoran Pavlović iz banjalučke konsultantske firme, koja godinama pomaže Loparama na praktičnom unapređenju saradnje sa majevičkom dijasporom, istakao je da partneri, prvenstveno iz Švajcarske, moraju lokalno imati uslove da razviju svoj proizvod i zaposle domaću radnu snagu.
 
“Saradnja sa dijasporom nisu samo donacije, nego osnov za privredni razvoj lokalne zajednice i Lopare su po tome uzor koji treba slijediti”, ocijenio je Pavlović.
On je izdvojio šljivu kao izvorni artikal majevičke regije i projekat u koji je uspješno investirala dijaspora.
 
Koordinator manifestacije “Dani dijaspore” Želimir Nešković rekao je na Forumu da su Lopare razvile dobar odnos i stekle povjerenje privrednika iz dijaspore za ulaganje u zavičaju i da je u proteklih 10 godina to omogućilo investiranje u 12 različitih projekata koji su unaprijedili lokalnu zajednicu.
 
Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić istakao je da su oni veoma aktivni u pomaganju opštini Lopare i da to obuhvata humanitarni aspekt, ulaganje u razvoj opštine, kao i očuvanje kulture i tradicije u dijaspori u Švajcarskoj.
 
Prema njegovim riječima, od svih projekata koje je dijaspora realizovala u Loparama sedam je onih u koje su ulagali članovi ovog udruženja. Antić ocijenio je da u budućnosti treba što više ulagati u razvoj turizma u majevičkom kraju koji ima izvrsne terene za biciklizam, planinarenje i pješačenje.
 
Investitor iz dijaspore Dragan Jović rekao je da šljiva treba da postane brend Majevice i perspektiva za razvoj ovoga kraja. On je u Loparama investirao u plantažu sa 40.000 sadnica šljive i hladnjaču kapaciteta 2.000 tona, a istakao je da majevički kraj treba da se opredijeli za razvoj poljoprivrede jer ima značajnu perspektivu za nove zasade voća i nova ulaganja.


U toku trajanja manifestacije „Dani dijaspore“, uz velike zasluge Udruženja Majevičana u Švajcarskoj,  u vozni park Doma zdravlja Lopare uvršteno je još jedno sanitetsko vozilo marke “Fiat”.
 
“Čim smo saznali za potrebu da se nabavi još jedan sanitet u našem Domu zdravlja, pokrenuli smo se i sakupili 17 000 KM. Dugujemo zahvalnost svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji”,  rekao je Radislav Đokić, član Uprave udruženja.
 
“Ovaj sanitet je prijeko potreban našem Domu zdravlja i odlično je opremljen”, izjavio je Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare. On se zahvalio majevičkoj dijaspori za ovu, kao i za ranije akcije Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, prilikom nabavke vozila i opreme za zdravstvenu ustanovu u Loparama.
 
Manifestacija „Dani dijaspore“ završena je Sajmom domaćih proizvoda i kućne radinosti, koji je ove godine održan pod sloganom “Kod kuće je najljepše”. Na štandovima su izloženi proizvodi i rukotvorine 47 izlagača. Sajam je otvorio Mirko Šarović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
 
Na brojnim štandovima posjetioci su mogli da vide, probaju i kupe proizvode koje su napravili pojedinci, članovi udruženja i radnici malih preduzeća sa prostora Majevice, Semberije, Posavine i drugih dijelova Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.
 
Razne vrste rakije, meda i drugih pčelinjih proizvoda, majevički sir zarac, voće, povrće, cvijeće, slatkiši, zatim duborezi i drugi proizvodi od drveta su samo dio asortimana koji je bio predstavljen na Sajmu domaćih proizvoda i kućne radinosti.
 
Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao da su ovogodišnji „Dani dijaspore“, bili sadržajno najbogatiji od svih do sada i da su protekli u dobrom duhu i raspoloženju.
 
„Imali smo susrete sa delegacijama iz mnogo opština i gradova iz Republike Srpske i Srbije. Takođe, bilo je mnogo prisutnih udruženja iz matice i dijaspore. Došle su cijele porodice da svoj odmor provedu u rodnom kraju i tako uveličaju ovu manifestaciju koja je posvećena njima“, rekao je Savić.
 
U ime Područne privredne komore Bijeljina, na Poslovnom forumu u Loparama učestvovali su predsjednik PPK Bijeljina Stevo Savić i njegov savjetnik Milojko Todorović. Otvaranju Sajma domaćih proizvoda i kućne radinosti prisustvovao je sekretar Savjeta za poljoprivredu, vodoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder