Poljoprivrednim proizvođačima 28.000.000 evra bespovratnih sredstava u okviru programa podrške Vlade Mađarske privredi RS


Predstavljen zajednički projekat Vlada RS i Mađarske u okviru kojeg će zainteresovani poljoprivredni proizvođači moći da apliciraju za bespovratna sredstva pri nabavci poljoprivrednih mašina, opreme i alata mađarskih proizvođača. Minimalan iznos subvencija je 2.500, a maksimalan 25.000 evra po jednom zahtjevu, odnosno 70 % vrijednosti kupljene mehanizacije.

18.08.2022.

U srijedu, 17. avgusta 2022. godine, u prepunoj sali hotela Drina u Bijeljini, održana je prezentacija Fondacije za održiv razvoj Republike Srpske „Progressus“. Predstavljen je zajednički projekat Vlada Republike Srpske i Mađarske u okviru kojeg će zainteresovani poljoprivredni proizvođači moći da apliciraju za bespovratna sredstva pri nabavci poljoprivrednih mašina, opreme i alata mađarskih proizvođača. Prezentacija je realizovana u organizaciji Agrarnog fonda Bijeljina.

Minimalan iznos subvencija je 2.500, a maksimalan 25.000 evra po jednom zahtjevu, odnosno 70 % vrijednosti kupljene poljoprivredne mehanizacije i opreme proizvedene u Mađarskoj. Država Mađarska je za prvi krug pomoći poljoprivrednicima u Republici Srpskoj pripremila 28.000.000 evra bespovratnih sredstava.

Konkurs za dobijanje subvencija će početi 01. septembra i trajaće do 15. oktobra tekuće godine, a rok za realizaciju odobrenih sredstava subvencija je 30. septembar 2023. godine.

„Ovakva Fondacija postoji u Srbiji već 6 godina i preko nje srpski poljoprivrednici uspješno zanavljaju mehanizaciju,“ istakao je Zlatan Lazarović, direktor Agrarnog fonda Bijeljina.

„Kancelarija Fondacije za održivi razvoj „Progressus“ i kancelarija Predstavništva mađarskih proizvođača mehanizacije će od 01.09.2022. godine početi sa radom na adresi Jovana Dučića br. 9 (preko puta Saborne crkve na Ledincima) i tu će poljoprivrednici dobijati sve informacije o ovom programu. Stručnu pomoć za apliciranje će pružati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svojoj kancelariji u bijeljinskom naselju Intergaj i Agrarni fond Bijeljine od 01.09.2022. godine. Takođe ćemo raditi na razvijanju mreže stručne pomoći preko udruženja poljoprivrednika i zemljoradničkih zadruga,“ rekao je Lazarević.

U ime Područne privredne komore Bijeljina prezentaciji je prisustvovao Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder