Predsjednik PPK Bijeljina Stevo Savić na otvaranju 6. međunarodnog privrednog sajma "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022"


Međunarodni privredni sajam "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022" i Beogradski poslovni forum trajaće do 9. septembra u Kongresnom centru "Metropol Palace" u Beogradu.

08.09.2022.

Međunarodni privredni sajam "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022", koji je najveća izložba rusko – srpske ekonomske saradnje, otvoren je svečanom ceremonijom u hotelu "Metropol Palace" u Beogradu u srijedu, 7. septembra.

Skup kome su prisustvovali privrednici i zvaničnici Srbije, Rusije i Republike Srpske otvorio je ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko, koji je u svom obraćanju istakao da ovaj sajam, čije je održavanje postalo tradicionalno, doprinosi kontaktima i promociji zajedničkih, perspektivnih projekata.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Republika Srpska jača ekonomsku, poslovnu i prijateljsku saradnju sa Ruskom Federacijom i zemljama evroazijskog bloka, te da su svi strani investitori jednaki sa domaćim, a da je Republika Srpska sigurno mjesto za investiranje sa izuzetnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom.

Golićeva je navela da je strateško opredjeljenje Republike Srpske da stvori poslovno okruženje koje će povećati konkurentnost domaće privrede, te da formira takav ekonomski sistem u kojoj će proizvodnja u Republici Srpskoj biti isplativa, a izvoz proizvoda na strana tržišta prioritet.

Ona je iskazala uvjerenje da će nakon ove izložbe saradnja biti još čvršća i dovesti do novih ugovora i realizacije zajedničkih konkretnih projekata.

Međunarodni privredni sajam "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022" i beogradski poslovni forum trajaće do 9. septembra u Kongresnom centru "Metropol Palace".

Na sajmu učestvuju velika, srednja i mala preduzeća, a predstavljene su i izložbene postavke regiona Rusije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja jugoistočne Evrope.

Tematske sekcije koje sajam obuhvata su: energija i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni i željeznički saobraćaj, građevinarstvo, industrija nafte i gasa...

Tokom prethodnih pet godina na ovoj manifestaciji potpisano je više od 300 međunarodnih ugovora sa ciljem proširenja trgovinsko - ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i intenziviranja trgovinskih aranžmana sa susjednim zemljama.

Sajam i poslovni forum organizuju kompanija „Zarubež - Ekspo“ iz Rusije i Privredna komora Srbije, a održavaju se pod pokroviteljstvom Trgovinsko - industrijske komore Ruske Federacije i uz podršku državnih institucija Rusije i Srbije, kao i „Ruskog doma“ u Beogradu.

Slična manifestacija se u oktobru održava u Jermeniji, a na prelasku novembra u decembar i u Vijetnamu.

Za privrednike iz Republike Srpske ovo je bila prilika da ruskom tržištu predstave svoje proizvode i dogovore nove poslove, a zapažene nastupe su imali "Lada - auto" iz Banjaluke i "Alumina" d.o.o. Zvornik.

Video: Radio televizija Republike Srpske

 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder