Javni poziv za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji


Javni poziv za mjere podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

22.09.2022.

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, u srijedu 21. septembra, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ciljevi ovog poziva jesu doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH nastalih kao posljedica pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Interventna mjera podrške će biti realizirana kroz finansijsku podršku za nabavku mineralnih đubriva, za nabavku sistema za navodnjavanje i orošavanje, te za podršku nabavke sistema za zasjenjivanje.

Ko se može prijaviti na ovaj javni poziv? 

Prihvatljivi podnosioci prijava na ovaj javni poziv su mikro, mala i srednja preduzeća i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača (u daljnjem tekstu kooperanti) koje se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.9 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do maksimalno 300.000 KM. Iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1.500 KM do 15.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Prijave se mogu podnijeti od 03.10.2022. godine, dok je krajnji rok za prijavu 12.10.2022. godine, do 17:00 sati.

Kako se prijaviti?

Korak 1: Pročitajte dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave.

Korak 2: Preuzimite prateću dokumentacija za prijavu na javni poziv

1 – Prijavni obrazac – podnosilac
1 – Prijavni obrazac – kooperanti
2 – Budžet
3 – Struktura podrške
3 – Pismo namjere o sufinansiranju – podnosilac
4 – Lista za provjeru
5 – UN globalni principi
6 – Izjava o povezanim licima

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio 
EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, faks i sl.) 
nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 
 
Prva online informativna sesija biće održana 26. septembra, sa početkom u 10.00 sati, putem Facebook stranice projekta EU4AGRI.

Pored toga u narednom vremenskom periodu bit će organizovan niz info sesija u osam (8) gradova BiH: Bihać, Brčko, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Bugojno i Trebinje. 

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta https://eu4agri.ba/postavi-pitanje u periodu od 03.10.2021. do 12.10.2022. godine.

Na sva pitanja koja stignu prije ili poslije navedenog roka se neće odgovarati. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća.

Za sva tri projekta Evropska unija izdvojila je 28 miliona eura. 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder