PPK Bijeljina na sajmu AGRO BELGRADE 2023


Na međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“ koji se održava od 26. do 28. januara u Beogradu, Republika Srpska se predstavila na zajedničkom štandu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva privrede i preduzetništva RS i Privredne komore RS.

27.01.2023.

Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“ otvoren je u četvrtak, 26. januara u Beogradu. Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković. Ona je izlagačima uputila želje da potpišu što veći broj ugovora i sklope nove poslove, a poljoprivrednim proizvođačima da izađu iz lokalnih okvira i predstave se na novim inostranim tržištima.

Pored ministarke Tanasković, na otvaranju su govorili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ministar poljoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Holandije u Srbiji Just Reintjes i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Otvaranju sajma su prisustvovali i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić. U ime Područne privredne komore Bijeljina, otvaranju su prisustvovali sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić i sekretar Savjeta za zanatske i lične usluge i stambeno-komunalnu djelatnost Darko Lazić.

Govoreći na otvaranju, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić istakao je da je Republika Srpska u prethodne četiri godine mnogo ulagala u poljoprivredu i proizvodnju hrane, posebno ukazujući na to da su sredstva za kapitalne investicije povećana za 200 odsto, a agrarni budžet za ovu godinu za 100 odsto.

"Za četiri godine smo u sisteme za navodnjavanje uložili oko 40 miliona KM, a mnogo radimo i na ekonomskom osnaživanju žena poljoprivrednica", kazao je Minić i naveo da su žene nosioci 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava u RS.

"Ovo je mjesto gdje izlagači iz Republike Srpske, rame uz rame sa svim poljoprivrednim proizvođačima iz regiona, mogu da pokušaju da daju svoj doprinos i pokažu da su spremni za jednu veliku utakmicu koja predstoji, a to je proizvodnja hrane i energije", rekao je ministar Minić na otvaranju.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji Srbije i Republike Srpske, ministar Minić je istakao da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Mitrović izjavio je za Srnu da je sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Beogradu manifestacija koja će biti na dobrobit svima, jer omogućuje da se kompanije i poljoprivrednici zbliže, razmijene iskustva i dođu do boljih rješenja.

Ministar Mitrović je istakao da je „Agro Belgrade“ u ovom trenutku na zapadnom Balkanu jedan od najznačajnijih sajmova koji se bave voćarstvom, vinogradarstvom i povrtarstvom.

Više od 500 izlagača iz regiona se predstavilo na izložbenom prostoru ukupne površine oko 30.000 m². Na zajedničkom štandu površine 102 m² u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva privrede i preduzetništva RS i Privredne komore RS, Republiku Srpsku je predstavljalo 9 privrednih društava, Krajiška i Hercegovačka kuća, te tri poljoprivredna klastera iz Republike Srpske. Na štandu je ukupno predstavljeno 35 različitih proizvođača. Sa područja PPK Bijeljina, na sajmu su učestvovala dva privredna društva iz Bijeljine - Sava Semberija d.o.o. i Agro Plan d.o.o.

Osim izložbenog dijela, sajam ima i svoj konferencijski dio, a na stručnim konferencijama i sastancima predstavnici institucija, privrednih društava i velikih trgovinskih lanaca, kupci, distributeri i poljoprivredni stručnjaci razgovaraju o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

Sajam „Agro Belgrade“ se organizuje uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Grada Beograda i NALED-a. Zemlja partner sajma je Holandija.

Očekuje se da će ove godine sajam posjetiti više od 40.000 ljudi.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder