Održana konferencija „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ u organizaciji PPK Bijeljina


Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Leskovac organizovala je 14. marta konferenciju „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ u Etno selu Stanišići u Bijeljini.

15.03.2023.

Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Leskovac organizovala je 14. marta konferenciju „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ u Etno selu Stanišići u Bijeljini.
 
Imajući u vidu ubrzan razvoj sektora turizma na prostoru 12 opština sa područja PPK Bijeljina, kao i potrebu da se autentičnim i kvalitetnim proizvodima sa ove regije doda nova vrijednost i omogući pristup novim tržištima, Područna privredna komora Bijeljina želi da djeluje kao integrativni faktor između privrednih društava, Vlade RS, lokalnih zajednica i udruženja.
 
U tom smislu, konferencija je organizovana se namjerom da se kroz panel diskusiju sa relevantnim sagovornicima i predstavnicima institucija podstaknu i ubrzaju dalje aktivnosti u ovoj oblasti. Zaštita proizvoda geografskom oznakom ili imenom porijekla donosi brojne prednosti kako za proizvođače i potrošače, tako i za cjelokupno geografsko područje sa kojeg proizvod sa zaštićenom oznakom potiče.
 
Konferenciju „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ otvorio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac. U ime Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga prisutnima se obratio direktor Goran Jović, dok je ime Područne privredne komore Bijeljina goste pozdravio predsjednik Stevo Savić.
 
- Ostaje da se vidi šta je to što može zajednički nivo vlasti u smislu koordinacije sa entitetskim strukturama. Tu vidimo šansu da zajedno u komunikaciji sa međunarodnim finansijskim organizacijama za poljoprivredu UN FAO /Organizacija za hranu i poljoprivredu/ prije svega, zagovaramo upravo brendiranje - naglasio je Košarac.
 
On je istakao da je potrebno primarno raditi na razmjeni iskustava, ali i na traženju finansijskih sredstava koja bi pomogla u brendiranju i zaštiti onoga što dolazi iz Republike Srpske.
 
- Sigurno je da ćemo u narednom periodu zajedno sa institucijama u Republici Srpskoj napraviti rekapitulaciju dijelova Republike Srpske koji žele da brendiraju svoje proizvode i pozvati nadležne institucije na nivou BiH koje moraju biti u funkciji onog što je interes Republike Srpske ili Federacije BiH - rekao je Košarac.
 
Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Bijeljina Željko Vidić rekao je da je današnji događaj jedan u nizu koje područna komora organizuje da predstavi proizvode koji potiču sa 12 opština ove regije.
 
- Imajući u vidu sva dešavanja na prostoru naše regije u smislu prekogranične trgovine i razvoja turističkih potencijala, a tu govorimo i o Etno-selu "Stanišići", Banji Dvorovi, revitalizaciji ski - centra Igrišta u Vlasenici, izgradnji turističkog kompleksa Busija u Loparama, jasno je da sve to dovodi do velikog broja stranih gostiju kojima je potrebno ponuditi kvalitetan, domaći, autentičan proizvod - rekao je Vidić novinarima.
 
On je naveo da su danas u Bijeljini prisutni i predstavnici Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Leskovac, koja je najdalje odmakla u procesu brendiranja autentičnih proizvoda poput leskovačkog domaćeg ajvara, sprže i ljutenice koja je još uvijek u procesu. Ovi proizvodi su već našli svoje tržište širom regiona bivše Jugoslavije, pa i u Evropi, posebno kod dijaspore.
 
- Naša želja je da sva ta iskustva prenesemo i ovdje, da mi kao Područna privredna komora budemo taj okupljajući faktor za sve institucije /agrarni fondovi, opštinske uprave, ministarstva .../ i da zajedničkim radom uspijemo da sa ove regije iznjedrimo određeni broj proizvoda koji će moći da konkurišu takvim proizvodima iz Srbije i Hrvatske - rekao je Vidić.
 
On je dodao da se za područje ove regije mogu izdvojiti dva proizvoda već u procesu zaštite domaćeg porijekla - čuveni sir zarac sa Majevice i semberski kupus.
 
- Oba ova proizvoda su konkurisala kod Agencije za bezbjednost hrane, prošli su neke prve korake tako da očekujemo pozitivan ishod - istakao je Vidić.
 
Direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga Goran Jović rekao je da je ova privredna komora uspjela da zaštiti čak pet proizvoda, četiri imenom geografskog porijekla i jedan žigom.
 
Riječ je je o čuvenom leskvačkom roštilj-mesu, leskovačkem domaćem ajvaru i domaćoj leskovačkoj sprži.
 
- Žigom kvaliteta zaštitili smo leskovački roštilj i u toku je završatak zaštite leskovačke ljutenice - rekao je Jović i dodao da su odlučili da višedecenijsko iskustvo koje imaju podijele sa Područnom privrednom komorom Bijeljine.
 
Na panel diskusiji „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ koja je uslijedila govorili su: Veljko Jovanović, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije; Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga; Božana Vranješ iz Odjeljenja za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS; Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja; Nikola Stajić, predsjednik udruženja „Semberski kupus“ i Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Područne privredne komore Bijeljina. Moderator diskusije bio je Srđan Marinković.
 
Prije početka konferencije, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić i direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga Goran Jović potpisali su sporazum o saradnji između dvije komore.





 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder