U Bijeljini održan 18. Međunarodni sajam poljoprivrede INTERAGRO 2019


U Bijeljini je od 20. do 22. septembra održan 18. Međunarodni sajam poljoprivrede INTERAGRO 2019 na kojem je učestvovalo preko 160 izlagača.

24.09.2019.

U Bijeljini je od 20. do 22. septembra održan 18. Međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2019". Na sajmu se predstavilo 164 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Italije i Turske.
 
Posjetiocima i gostima prije otvaranja Sajma obratili su se predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, izaslanik gradonačelnika Bijeljine i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, predsjednik Organizacionog odbora sajma i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, direktor preduzeća „Grad" Slaviša Cacanović i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.
 
Sajam je zvanično otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je istakao da Srpska u ovoj godini ima pet odsto rasta poljoprivredne proizvodnje i prihoda iz poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu.
 
- Poljoprivreda je jedna od razvojnih šansi Republike Srpske u kojoj 140.000 domaćinstava ostvaruje prihod u ovoj oblasti, a 40.000 domaćinstava je registrovano kao poljoprivredna gazdinstva - naglasio je Višković na otvaranju Sajma. Premijer je naveo i da kroz tri stuba ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju Republika Srpska ove godine izdvaja 190 miliona KM.
 
- Očekujemo da poljoprivreda u budućnosti bude u još boljoj poziciji, a sada je već jedan od glavnih stubova razvoja Republike Srpske - poručio je Višković. On je izrazio nadu da će, uz veliku podršku Privredne komore Vojvodine, Poljoprivredni sajam u Bijeljini baštiniti dobra iskustva uticajnog Novosadskog sajma.
 
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je na veliku podršku Vlade poljoprivredi, ističući da je ulaganje u ovaj prirodni resurs ulaganje u snažnu Republiku Srpsku.
 
Predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je na otvaranju istakao da ovaj sajam doprinosi jačanju privredne saradnje i stvaranju ambijenta za brže kontakte među partnerima u regionu.
 
Poljoprivrednim proizvođačima neophodna su sredstva za kapitalna ulaganja istakao je Predrag Jović, izaslanik gradonačelnika Bijeljine i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, zaključivši da se ona mogu obezbijediti jedino preko pretpristupnih fondova Evropske Unije.
 
- Gradska uprava je prepoznala ovaj model i preduzela konkretne korake tako što je otvorila kancelariju u okviru gradskog Agrarnog fonda koja je na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, kako bi mogli konkurisati za ta sredstva. U prošlom pozivu grant u iznosu od 100.000 KM iz IPA fonda dobio je poljoprivredni proizvođač iz Donjeg Crnjelova. U narednoj godini poljoprivrednici će moći konkurisati za sredstva iz predpristupnih fondova u iznosu od 30 miliona evra - najavio je Jović.
 
On je podsjetio da je Gradska uprava prepoznala način povezivanja primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije i zbog toga, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učestvuje u sufinasiranju i formiranju klastera.
 
- Takođe, zajedno sa resornim ministarstvom realizujemo projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu na 511 hektara poljoprivrednog zemljišta, čija je ukupna vrijednost skoro četiri miliona KM. Iz gradske kase biće izdvojeno 15 odsto sredstava, dok će preostali iznos finasirati Vlara Republike Srpske - dodao je Jović.
 
Predsjednik Organizacionog odbora sajma i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić je ukazao na značaj agrara u Srpskoj i regionu, kao i potrebu da sajamske manifestacije budu kreator poslovne budućnosti.
 
- Sajam je mjesto za promociju najnovijih dostignuća u agrobiznisu, jer se treba stalno prilagođavati novinama i potrebama poljoprivrednika - naveo je Maletić.
 
Direktor bijeljinskog preduzeća "Grad" Slaviša Cacanović izjavio je da postoji namjera da sadašnji sajamski prostor u gradu preraste u master-centar.
 
Sajam je tokom prvog dana posjetio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji je prilikom posjete poručio da Semberija kao najveća žitnica Srpske zaslužuje sajamsku manifestaciju ovakvog tipa.
 
Sajam je posjetila i delegacija poljoprivrednog sajma u Bjelovaru, najveće sajamske manifestacije u Hrvatskoj. Tokom posjete je dogovoreno partnerstvo sa Gradom Bjelovar, u organizaciji sajma „Interagro“ 2020. godine.
 
Sajam „Interagro 2019“ je tokom tri dana trajanja posjetilo preko 10 hiljada ljudi.
 
Organizator Međunarodnog sajma poljoprivrede "Interagro" u Bijeljini je preduzeće "Grad", ovogodišnji partneri su bili Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grad Bijeljina.
 
Područna privredna komora Bijeljina je i ove godine učestvovala na sajmu, zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Republike Srpske, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Brčko Distrikta na jedinstvenom komorskom štandu.
 
Komorski štand posjetio je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je o privrednim aktuelnostima razgovarao sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Borkom Đurićem, potpredsjednikom Privredne komore Republike Srpske Mihajlom Vidićem, predsjednikom Područne privredne komore Bijeljina Antom Gajićem, predsjednikom Područne privredne komore Banjaluka Goranom Račićem, zamjenikom generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravkom Marinkovićem i voditeljem centra za međunarodnu i saradnju sa EU fondovima Privredne komore Federacije BiH Emirom Pašićem.
 
Intenzivna saradnja između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Republike Srpske koja se razvija od trenutka kada je u Bijeljini potpisan sporazum o saradnji, dobila je svoju potvrdu i na ovogodišnjem sajmu.
 
- Kroz našu aktivnost stvara se jedna kvalitetna mreža privrednika i stvara se kvalitetan ambijent kako bismo zadovoljili njihove interese, zahvaljujući prije svega izvanrednoj saradnji između Vlada AP Vojvodine i Republike Srpske i saradnji između Privrednih komora Vojvodine i Republike Srpske, zajedno sa Područnim komorama koja je na najvišem nivou - istakao je predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević prilikom posjete jedinstvenom komorskom štandu.
 
- Mi nastojimo već nekoliko godina da privučemo što veći broj izlagača iz Vojvodine i Srbije i uspijevamo u tome, zbog čega nam je izuzetno drago. Misliimo da je ovo prilika da se privrednici dvije zemlje zbliže, upoznaju i dogovore se o zajedničkim ciljevima u budućnosti - poručio je predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, prof. dr Anto Gajić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder