Okrugli sto u Brčkom: Kako povećati konkurentnost privrede Brčko distrikta i Grada Bijeljina


U susret Sarajevo Business Forumu, ​BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa PKRS, PPK Bijeljina, PK Brčko distrikta i Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta organizovali su okrugli sto 22. februara u Brčkom

23.02.2018.

BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, Područnom privrednom komorom Bijeljina, Privrednom komorom Brčko distrikta i Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta BiH juče su u Brčkom organizovali okrugli sto na temu:„Kako povećati konkurentnost privrede Brčko distrikta i Grada Bijeljina“.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koje BBI banka organizuje u susret Sarajevo Business Forumu koji će se 25. i 26. aprila održati u glavnom gradu BiH, a učešće je uzelo oko 60 privrednika iz ove regije.

Otvarajući okrugli sto Amel Kovačević, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke istakao je doprinos BBI banke unapređenju konkurentnosti bh. privrede.

„BBI banka nastoji kroz partnerski odnos sa svojim klijentima doprinijeti unapređenju njihove konkukrentnosti na tržištu. U tom smislu kompanijama pomažemo da unaprijede svoje gotovinske tokove kroz adekvatno strukturiranje otplate postojećih kratkoročnih i dugoročnih finansiranja. U saradnji sa lokalnom zajednicom pokrenuli smo subvencionisane finansijske linije i na taj način omogućili privrednicima značajno smanjenjem cijene kapitala za korporativna finansiranja. Putem BBI VIP Business Cluba okupljamo poslovne ljude i kreiramo povoljnu klimu za umrežavanje, zajedničke projekte i nastupe izvan BIH“, rekao je Kovačević. On je dodao da BBI putem Sarajevo Business Foruma otvara nove mogućnosti za pronalazak investitora i novih tržišta.

Privrednicima je o potencijalima i mogućnostima povećanja konkurentnosti govorio i Pero Gudeljević, šef Odsjeka za privredu u Vladi Brčko distrikta koji je istakao da postoje programi podrške za privrednike i start-up kompanije. U ime Udruženja poslodavaca i Privredne komore Brčko obratio se Jelenko Ilić, dok je o potencijalima Grada Bijeljine u poljoprivrednoj i hemijskoj industriji govorio Anto Gajić, predsjednik PPK Bijeljina.

Svoje uspješne priče predstavili su Bosnaplod, koji je 2015. pronašao investitora upravo na Sarajevo Buisness Forumu.
„U saradnji sa BBI bankom i SBF-om Bosnaplod je nakon pronalaska investitora postao kompanija u koju je u proteklih dvije godine investirano 18 miliona KM i koja izvozi 75 posto svoje proizvodnje“, kazao je Almir Numanović, izvršni direktor operacija u Bosnaplodu. Bimal je takođe, predstavio svoj uspješan put ka evropskim i tržištima Bliskog istoka.

Kompanija Žitopromet iz Bijeljine jedan od najvećih izvoznika brašna u Tursku prezentirala je svoj model, dok je Steco Centar, kompanija koja se bavi proizvodnjom niskoenergetskih kuća prisutnim predstavila svoje uspješne projekte.

„Počeli smo kao mala porodična kompanija, a sada imamo svoje centre u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Švedskoj, Francuskoj kao i Africi“, kazao je Milenko Stevanović, vlasnik kompanije koja je izgradila i kuću za slavnog George Clooneya.
Privrednicima je ovom prilikom predstavljena nova online platforma u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka.

Okrugli sto jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inostranim tržištima. Cilj skupa, namijenjenog privrednicima ove regije bio je definisanje prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, razmjena iskustava u pronalaženju tržišta, te pružanje ključnih smjernica kako unaprijediti i povećati konkurentnost domaćih proizvoda i usluga.

Naredni okrugli sto održaće se 28. februara u Zenici.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder