Održana 4. konferencija i 2. sajam preduzetništva žena Republike Srpske


Privredna komora RS i Ministarstvo privrede i preduzetništva, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta "FIGAP dva" organizovali su u Bijeljini 13. i 14. oktobra 4. konferenciju i 2. sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj.

15.10.2021.

U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima, rekla je generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot pred otvaranje Drugog sajma preduzetništva, koji se održava u Bijeljini.
Kokotova je pojasnila da su to podaci iz baze finansijskih izvještaja i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.
 
„Nažalost, mi ne obuhvatamo tu evidenciju samostalnih privrednika, kojih u Srpskoj ima oko 20.000 – sigurno je i tu neki procenat žena vlasnica. Žene se u samostalnom biznisu odlučuju za samostalno preduzetništvo kao najjednostavniji i najlakši vid poslovanja, bar u početnim koracima“, rekla je Kokotova novinarima.
 
Kokotova je istakla da su trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama, preduzećima koja se bave rješenjima za pametne gradove, metalskoj industriji, u rudarskoj oblasti – geološkim istraživanjima.
 
Ona je napomenula da se Sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj održava svake dvije godine, dok Konferencija preduzetništva obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, kao tema koja se nametnula kao bitna u poslovanju.
 
„Komora podržava privredu u procesima digitalne transformacije, tako što je osnovala Centar za digitalnu transformaciju. Kroz različite projekte pružamo podršku malim i srednjim preduzećima da optimizuju i unaprijede svoje poslovanje kroz nabavku moderne opreme i novih tehnologija, softvera za upravljanje poslovnim procesima“, navela je Kokotova.
 
Kokotova je istakla da Komora kroz te aktivnosti podržava preduzetnice, te navela da će danas na panelu biti preduzetnice koje su dio tog programa, a govoriće o svojim iskustvima i onome što im je značajno sa aspekta digitalizacije i transformacije i inovativnih rješenja u poslovanju.
 
„Na Sajmu izlaže 31 preduzetnica, dok je za Konferenciju prijavljeno više od 100 učesnika“, dodala je Kokotova.
 
Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić izjavio je da je žensko preduzetništvo u Srpskoj veoma razvijeno, o čemu svjedoči i činjenica da se na današnjoj konferenciji i sajmu u Bijeljini predstavlja više od 100 žena preduzetnika.
 
On je naveo da konkretnih statističkih pokazatelja sada nemaju, ali da su rezultati preduzetnika vidljivi i da se kontakti brzo ostvaruju, što je veoma važno.
 
„Kontakti i saradnja sa drugim preduzetnicima iz regiona se šire, te imamo mogućnost da promovišemo dobre poslovne primjere i, eventualnu, buduću saradnju ovih žena preduzetnika“, rekao je Lajić novinarima u Etno selu „Stanišići“ gdje se održavaju Četvrta konferencija i Drugi sajam preduzetništva u Republici Srpskoj.
 
Lajić je napomenuo da se sve mjere podsticaja koji postoje u ovoj branši odnose i na žene preduzetnike u Republici Srpskoj, a važe od marta ove godine.
 
Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona je podstakla preduzetnike da se aktiviraju i uključe u ovakve konferencije i sajmove, kao što je podstakla i Ministarstvo privrede i preduzetništva na promociju rada preduzetnika, a sve kako bi postigli što uspješniju poslovnu saradnju sa privrednicima Srpske, a oni sa regionom i šire.
 
Lajić je rekao da su među privrednicima najzastupljeniji frizeri i proizvođači kozmetičkih proizvoda, dodajući da je širok dijapazon tih oblasti, što pokazuje i današnji sajam.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su konferencija i Sajam žena preduzetnika, kojih je tridesetak izložilo svoje proizvode u sali hotela „Moskva“, prilika da se razgovara o mjerama koje su do sada preduzete kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ali i da se sagledaju mogućnosti za buduću podršku.
 
„Grad Bijeljina ima više od 2.000 preduzetnika. Trend rasta broja preduzetnika nastavljen je i u ovoj godini, a grad je izdvajao budžetska sredstva za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona“, naveo je Petrović.
 
On je naveo da će raspodjela 200.000 KM početi nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice.
 
„Podsticajem za 21 novog preduzetnika i dodjelom sredstava od 6.000 KM po preduzetniku želimo da damo dobru startnu osnovu i da im pružimo mogućnost da se osamostale“, rekao je Petrović novinarima i dodao da će ovakav vid podrške biti redovan i neće izostati ni naredne godine.
 
Slađana Babić, direktor „Blicneta“ iz Banjaluke, internet kompanije koja je dala doprinos unapređenju digitalne transformacije na tržištu BiH, rekla je da edukuju žene o tome kako mogu da svoje poslovanje unaprijede putem digitalne transformacije.
 
„Kroz naše iskustvo smatramo da možemo dati svoj doprinos da preduzetnice riješe svoje probleme i prate svjetske trendove. Ovakve konferencije doprinose unapređenju procesa transformacije u smislu dizanja svijesti o potrebi takvih dešavanja“, napomenula je Babićeva.
 
Ona je ukazala da IT kompanije imaju obavezu da učestvuju u toj transformaciji i daju doprinos širem privrednom sektoru.
 
„Kompanija `Blicnet` je, sa svojim matičnim društvom `M:telom`, pionir u razvoju pametnih rješenja za gradove, koji su budućnost lokalnih zajednica i treba da građanima olakšaju život“, istakla je Babićeva.
 
Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta „FIGAP dva“ organizovali su danas Četvrtu konferenciju i drugi Sajam preduzetništva u Republici Srpskoj u Etno-selu „Stanišići“ kod Bijeljine.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder