Usklađivanje upisne politike srednjih škola u Bijeljini sa potrebama tržišta rada


Privrednicima u Bijeljini nedostaju radnici u proizvodnom i uslužnom sektoru

08.12.2022.

Usklađivanje upisne politike srednjih škola na području grada Bijeljina sa potrebama tržišta rada, bez zanemarivanja potreba „tržišta obrazovanja“, bila je tema sastanka u Gradskoj upravi na kojem su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Područne privredne komore Bijeljina, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola regije Semberija, Zavoda za zapošljavanje, Razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Udruženja „Preduzetnik“.

Direktorica Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković je istakla da je upisna politika veoma značajna za privredu, ali da je značajno da se organizuje i praktična nastava tokom školovanja.

- Deficitarna zanimanja koja su potrebna našim privrednicima u Bijeljini su građevinska, drvoprerađivačka, metalska i ugostiteljska struka, dakle, zanatska deficitarna zanimanja - naglasila je Marković.

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić je naglasio da se Gradska uprava trudi da prati potrebe tržišta rada kako bi bila izvršena analiza i kako bi na najbolji način bile usklađene ponuda i potražnja na ovom tržištu.

- Jasno je da je najpotrebnija zanatska struka, a mi ćemo se truditi da iz godine u godinu povezujemo potrebe obrazovnog sektora i tržišta rada, kako bismo omogućili da što više djece dobije odgovarajuće obrazovanje, a nadamo se i odgovorajaće zarade - poručio je Ostojić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić istakao je da je obaveza da se do kraja decembra održe ovakvi sastanci i profilišu potrebna zanimanja.

- Privredna zajednica je predočila deficitarna zanimanja, a škole će nastojati da udovolje zahtjevu. Odredili smo i broj učenika koje treba rasporediti po odjeljenjima i broj odjeljenja koja ćemo upisati - rekao je Đurić.

Milorad Stević, izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik” istakao je Bijeljina nedotaju zanatlije, kako u proizvodnom tako i u uslužnom sektoru.

- Najtraženija zanimanja na području Grada Bijeljina su iz struke svih građevinskih zanimanja, a potrebni su i vodoinstalateri, elektroinstalateri, instalateri centralnog grijanja, kuvari, konobari, vozači motornih vozila, bravari-varioci. Smatramo da postoji i potreba da se frizeri upisuje svake godine - naveo je Stević.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder