Javni poziv za tehničku podršku i dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu


Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 hiljada KM, Evropska unija omogućit će učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu.

11.01.2023.

U okviru projekta ''EU4BusinessRecovery'', koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za tehničku podršku i dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu (uključujući mjere zaštite od KOVID-19). Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 hiljada KM, Evropska unija omogućit će učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu. Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, preduzeća će biti kvalifikovana za finansijsku podršku investicijama od 10 000 do 30 000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana najkasnije godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina.
Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem Veb stranice https://javnipoziv.undp.ba/FormAnswer/IndexForm/41. Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu prijave sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 20.01.2023.
Privredna komora RS je podugovorena od strane UNDP za osmišljavanje i izvođenje specijalizovanog programa obuke o bezbjednosti i sigurnosti na radu (OSH) u poljoprivredno-prehrambenoj industriji na sljedeće teme:
•             Zakonodavstvo i propisi u Republici Srpskoj iz oblasti zaštite na radu,
•             Promocija Smjernica koje se odnose na zaštitu i sigurnost na radnom mjestu i zaštitu od COVID-19 u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH,
•             Zahtjevi standarda ISO 45001:2018,
•             Mjere zaštite koje se odnose na specifičnosti sektora (kao što su zaštita od hemikalija, pesticida, uticaj požara na poljoprivredne kulture, štete izazvane isparavanjem đubriva, zaštita od buke, disperzija prašine i slične opasnosti);
•             Motivacija radne snage.
 
U okviru ovog projekta, Privredna komora RS će organizovati jednodnevnu obuku na iste teme u 14.02.2023. godine u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina (ul. Stefana Dečanskog bb, Bijeljina) 
Odabrana preduzeća će dobiti besplatno učešće u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i sigurnosti na radu. Dodatno, preduzećima će biti pružena tehnička podrška u oblastima procjene postojećeg stanja za zaštitu i sigurnost na radu, ispitivanja uslova radne sredine i preporuka za unapređenje uslova radne sredine, izrade akta o procjeni rizika za svako radno mjesto, izrade internog akta o zaštiti na radu zajedno sa prijedlogom potrebnih sredstava za zaštitu i sigurnost na radu i/ili edukaciju zaposlenika o zaštiti i sigurnosti na radu. Pomenuta tehnička podrška će biti pružena u skladu sa individualnim potrebama preduzeća.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder