PPK Bijeljina posjetila Pass d.o.o.


Počela proizvodnja za svjetski brend Tesla

18.10.2023.

U Njemačkoj fabrici Pass, koja posluje u Semberiji, počela je proizvodnja dijelova za svjetski poznati brend vozila Tesla. Dijelovi bi uskoro trebalo da krenu prema Berlinu, gdje će biti vršena finalna ugradnja u automobile, rekao je direktor ove fabrike Rado Maletić, u razgovoru sa direktorom Područne privredne Komore Slavicom Marković i sekretarom savjeta Vesnom Stojanović.

Područna privredna Komora u Bijeljini izrazila je punu spremnost za pomoć i koordinaciju u vezi potreba ove fabrike, koja je odličan primjer stalnog širenja obima proizvodnje, ali i njene modernizacije, i u kojoj se uveliko zahuktavaju ne samo sa proizvodnjom dijelova za Teslu nego i u realizaciji niza razvojnih projekata.

“Treba nam malo vremena da provedemo značajno unapređenje proizvodnje. U pitanju je robotska mašina koja proizvodi šest vrsta proizvoda, koja je potpuno kompjuterski automatizovana i sklapa sve pozicije. Ona će značajno ubrzati proces proizvodnje i povećati kapacitet rada. Za njenu kontrolu treba angažovati četiri radnika, a sama mijenja 50 ljudi u procesu, “rekao  je Maletić.
 
U privrednom društvu Pass još borave stručnjaci iz Kine, koji sa radnicima fabrike Pass usavršavaju detalje upravljanja i automatizacije mašina, ali će, nakon što se uskoro vrate u Kinu, domaće snage u potpunosti preuzeti sve zadatke.

Ovo privredno društvo zapošljava oko 1100 radnika i organizuje proizvodnju na oko 23 000 metara kvadratnih, a u planu je gradnja još 14 000 metara kvadratnih. Pass ima problem nedostatka radne snage zbog čega je najavljena automatizacija poslova neophodna.
 
U ovom trenutku Passu nedostaju inženjeri mašinske struke koji bi kontrolisali dostignuti stepen automatizacije rada i radili na njegovom unapređenju, ali učestvovali i u drugim oblastima modernizacije rada.
 
Pass, pored dijelova za Teslu, izrađuje dijelove i za Porše, Jaguar, Folksvagen, Audi, Volvo, Mercedes i druge svjetski poznate brendove.
 
Kada je riječ o proizvodnji dijelova za Teslu, u Pass je iz tog giganta stigla posebna mašina vrijedna nepunih 1,4 miliona evra (oko 2,7 miliona maraka). Nijemac je kupio tu mašinu i dovezao je u Bijeljinu. Ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući i cjevčice, ispričao je Maletić.
 
Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina, kaže da je proizvodnja dijelova za Teslu značajna ne samo za ovaj grad, nego Republiku Srpsku i BiH.

“I za Semberiju, za našu regiju i Republiku Srpsku je izuzetno značajno da privrednici iz Njemačke uvide da se i na ovom prostoru može uspješno poslovati, da možemo obezbijediti sve potrebne uslove za efikasan rad i, u poslovnom smislu, izuzetno prijateljsko okruženje. Vlasnici Pass-a su pokazali preduzetnički duh i inicijativu i na nama je da pomognemo. U aprilu mjesecu ove godine obratili su nam se  inicijativom za izgradnju raskrsnice na magistralnom putu koji prolazi pored fabrike. Komora Bijeljina se angažovala sa Putevima Republike Srpske, i koordinisala poteze sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Odjeljenjem za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine da se raskrsnica i neometan prilaz i izgradi raskrsnica i neometan prilaz fabrici“, naglasila je Marković.

Pass, iako proizvodi automobilske dijelove za strano tržište i ostvaruje značajne poslovne uspjehe nije naišao na sluh nadležnih institucija.

“Nakon angažovanja Područne privredne komore u Bijeljini, Putevi RS su prihvatili inicijativu za saobraćajno uređenje, uz obavezu Grada Bijeljine da izradi potrebnu dokumentaciju. Uložićemo dalje napore da se taj projekat što prije realizuje”, ali ne samo on nego i drugi koje bilo Pass, bilo koje drugo privredno društvo koje je član  Komore, jer smo im uvijek na usluzi i raduje nas i uspješna koordinacija i uspjeh u rješavanju problema i stvaranje okruženja za bolje poslovanje i zapošljavanje ljudi, ostvarenje većeg bruto proizvoda Srpske,” zaključila je direktor PPK Bijeljina Slavica Marković.
 
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder