U Bijeljini održani Dani osiguranja Republike Srpske


Drugi "Dani osiguranja Republike Srpske" - DORS 2023 održani su 19. i 20. oktobra 2023. godine.
Na DORS-u 2023 su učestvovali vodeći stručnjaci iz područja osiguranja i povezanih industrija i fokus je bio na aktuelnim temama i izazovima sa kojima se osiguravajuće kompanije susreću, kao i na inovacijama i tehnološkom napretku u oblasti osiguranja. 

23.10.2023.

Drugi "Dani osiguranja Republike Srpske" - DORS 2023 održani su 19. i 20. oktobra 2023. godine u Etno selu Stanišići u Bijeljini.
Na DORS-u 2023 su učestvovali vodeći stručnjaci iz područja osiguranja i povezanih industrija i fokus je bio na aktuelnim temama i izazovima sa kojima se osiguravajuće kompanije susreću, kao i na inovacijama i tehnološkom napretku u oblasti osiguranja. 

Na samom početku učesnicima se obratio Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske, koji je istakao da su današnje okolnosti u kojima posluju osiguravajuća društva u Republici Srpskoj, ali i u čitavom regionu, izazovne
„Sektor osiguranja Republike Srpske uspio je da odoli svim izazovima, uprkos složenim političko ekonomskim okolnostima u zemlji i regionu koje utiču na njegov rad“, rekao je Bojan Popović tokom otvaranja druge konferencije Dani osiguranja Republike Srpske DORS 2023.

Srđan Amidžić ministar finansija i trezora BiH je kazao da sektor osiguranja polako zauzima mjesto koje mu pripada i koje zasigurno zaslužuje.

„U današnje vrijeme ekonomski život moderne države, naročito tržište kapitala, generalno život zajednice je nezamisliv bez sektora osiguranja i usluga koje taj sektor pruža“, rekao je Amidžić.

Amidžić je naglasio da je ubjeđen da je sazrelo vrijeme da društva za osiguranje koja posluju u BiH sagledaju pozitivna iskustva kolega iz regiona, posebno iz Republike Srbije, te da zajedno sa zakonodavcem i regulatornim institucijama dođu do optimalnih rješenja koja mogu da unaprijede sektor osiguranja.

Draženka Janjanin direktor Agencije za osiguranje RS je navela da tržište osiguranja RS karakteriše izrazito visoka konkurencija, sa izraženom koncentracijom u grupi do pet odsto tržišnog učešća (17 društva), pri čemu postoji sistemski uticaj društava  do 10 odsto (6 društva) tržišnog učešće – odnosno ukupno 23 društva su u zoni do 10 odsto tržišnog učešća i oni predstavljaju  87% tržišta.

Kako je rekla samo jedno društvo ima učešće veće od 10 odsto, dok ni jedno nije u zoni preko 15 odsto.

„Sa druge strane u državama regiona možemo viđeti da je situacija suprotna, dominiraju društva s pojedinačnim učešćem većim od 10 odsto ili 15 odsto, a čije zajedničko učešće na tržištu je preko 70 odsto ili 80 odsto“, precizirala je Janjanin. 

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić istakao je da nemamo dobar regulatorni okvir koji je dozvolio da imamo ovakvu konkurenciju .

- Mi u Privrednoj komori smatramo da bi trebalo raditi u tom pravcu i da se napravi procjena kako bi se na neki način došlo do ukrupnjavnja društava za osiguranje - dodao je Savić.

Prema podacima Privredne komore, na području Srpske djeluje 14 osiguravajućih društava sa sjedištem u Republici Srpskoj i devet filijala sa područja Federacije .Čak 50 odsto premija osiguranja je iz auto-osiguranja, što je, kako navode, nepovoljan pokazatelj poslovnog statusa domaće industrije osiguranja.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder