Posjeta međunarodnom sajmu poljoprivrede u Adani


Delegacija PPK Bijeljina na čelu sa predsjednikom Savićem boravi u posjeti Adani.

09.11.2023.

Područna privredna komora Bijeljina na čelu sa predsjednikom Savićem i Srđanom Marinkovićem, zaduženim za projektne aktivnosti, direktorom kancelarije Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Turskoj Tarikom Šahmanom i finansijskim direktorom AD Grad Bijeljina Bobanom Jovičevićem prvog dana posjete Adani obišli su kompaniju “Emre Makina“ koja se bavi mehaničkim i elektro-mehaničkim djelatnostima za domaća i inostrana tržišta, a koja svoje usluge isporučuje kompanijama iz Bosne i Hercegovine. Rukovodstvu ove kompanije predstavljeni su potencijali regije Bijeljina i Republike Srpske, pa je ovom prilikom i dogovorena posjeta turskih zvaničnika. Ovakva saradnja i razgovori mogu biti korisni za razvoj industrijskog sektora u Republici Srpskoj, kao i za jačanje veza s turskim partnerima u ovom sektoru.

Poljoprivredni sajam u Adani predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih poljoprivredi i agrobiznisu u Turskoj. Ovaj sajam okuplja izlagače iz različitih oblasti poljoprivrede i povezanih industrija kako bi predstavili svoje proizvode, usluge, tehnologije i inovacije te je po svojim karakteristikama sličan Međunarodnom sajmu "Interagro" koji se svake godine održava u Bijeljini. Obavljen je veliki broj bilateralnih sastanaka sa turskim kompanijama i institucijama a na štandu Komore robne berze Adane kataloški su predstvljene kompanije iz regije Bijeljina kao i privredni potencijali regije i zemlje te promocija sajma ‘’Interagro’’. Međunarodni sajam poljoprivrede Interagro najveći je u Bosni i Hercegovini i kao takav potrebno je da privuče veću pažnju inostranih partnera.

Na sastanku sa predstavnicima “Tuyap“-a koji se bavi organizacijom sajmova u Turskoj ali I svijetu predstavljen je koncept sajma ‘’Interagro’’ gdje su dogovoreni dalji koraci koji su potrebni kako bi se ova sajamska manifestacija što bolje predstavila i privukla Turske kompanije. Tuyap ima mrežu međunarodnih kontakata, pa razgovori s njihovim predstavnicima mogu pomoći u povezivanju privrednika iz Republike Srpske s potencijalnim partnerima iz Turske i drugih zemaalja, tokom sastanka postignut je dogovor o prezentovanju sajma ‘’Inteagro’’ domaćim poljoprivrednim proizvođačima. 

Predstavnici komore obavili su razgovore sa kompanijom “OZZ Group“ koja pruža usluge u organskoj poljoprivredi, stranim investitorima sa modernim projektima staklenika što za Semberiju predstavlja značajan potencijal za poljoprivrednu proizvodnju u posebnim uslovima koristeći geotermalnu energiju.

Među zemljama uvoznicama proizvoda iz Republike Turske, a promatrajući svjetsko tržište, Bosna i Hercegovina se nalazi u prvih 75 partnera Republike Turske dok među zemljama izvoznicama proizvoda nalazi se u prvih 100 partnera.

Delegacija je iskoristila priliku i razgovarala sa predstavnicima komorskog sistema Adane o potencijalima koje naša privreda može da ponudi ovoj regiji.

Adana je smještena u južnom dijelu Turske i predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih regija zemlje. Raznolike karakteristike koje je čine plodnom za poljoprivrednu proizvodnju primjenjujući najviše standarde koje obuhvataju savremene tehnoligije i agrotehničke inovacije ključni su segmenti koje i naša poljoprivredna proizvodnja treba da primjenjuje u većoj mjeri.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder