Sastanak delegacije PKRS sa premijerom Viškovićem i ministrima u Vladi RS o prijedlogu najniže plate za narednu godinu


Delegacija Privredne komore Republike Srpske predvođena predsjednikom PKRS Perom Ćorićem sastala se sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, s kojim je razgovarala o prijedlogu povećanja najniže plate u RS na 1.050 KM.

16.11.2023.

U prostorijama Privredne komore Republike Srpske juče je održana prva posebna sjednica Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske na kojoj se razmatrao iznos najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Nakon posebne sjednice, delegacija Privredne komore Republike Srpske predvođena predsjednikom PKRS Perom Ćorićem sastala se sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, s kojim je takođe razgovarala o prijedlogu povećanja najniže plate u RS na 1.050 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je važno da se i dalje nastave razgovori o iznosu najniže plate, te da bi najbolje rješenje bio dogovor između poslodavaca i sindikata. Višković je istakao da se trenutno analizira stanje i da će se na osnovu dobijenih parametara i postupati. Premijer  je ponovio da je ključni segment ovog procesa dogovor između socijalnih partnera, kao i da će Vlada Republike Srpske i dalje pratiti stanje u okruženju, kada je ova tematika u pitanju.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da analize pokazuju da privreda trenutno objektivno ne može podnijeti uvođenje najniže plate od 1.050 KM jer bi zbog toga bio zatvoren određen broj radnih mjesta. Ćorić je rekao  da sve u vezi sa najavljenim povećavanjem minimalca trebaju svesti u realne okvire uz dodatnu analizu.

Važno je da vidimo šta je sve u strukturi najniže plate, te da argumentovanim razgovorom o privredi idemo u pravcu dogovora. Razgovor sa premijerom i njegovim saradnicima bio je otvoren i smatram da će se naći neki kompromis, rekao je Ćorić. On je rekao da privreda u Srpskoj u ovom trenutku realno može da podnese minimalac od 750 KM.

Upozorio je da će se, ukoliko bude drastičnog povećanja minimalca u Srpskoj, doći u poziciju da se izjednače primanja nekvalifikovane, kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage, što bi moglo da izazove nezadovoljstvo radnika koji su kvalifikovaniji.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zora Vidović i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder