Održan radni sastanak u opštinskoj upravi Vlasenica


Delegacija PPK Bijeljina razgovarala je juče u Vlasenici sa načelnikom Miroslavom Kraljevićem i predstavnicima opštinske uprave o razvoju regionalnih i lokalnih autentičnih brendova i proizvoda sa šireg područja Vlasenice, kao i o objedinjavanju i sistemskom razvoju turističke ponude ove regije u svjetlu otvaranja ski centra Igrišta.

12.12.2023.

Delegacija Područne privredne komore Bijeljina koju su činili direktorica Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić boravila je juče u posjeti opštinskoj upravi Vlasenica. Tom prilikom održan je radni sastanak sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem i njegovim saradnicima – načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radetom Mališevićem, predsjednikom Skupštine opštine Vlasenica Goranom Đurićem i šefom Kabineta načelnika opštine Ljiljanom Savinović.

Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju aktivnosti na razvoju regionalnih i lokalnih autentičnih brendova i proizvoda sa šireg područja Vlasenice, kao i o objedinjavanju i sistemskom razvoju turističke ponude ove regije u svjetlu otvaranja ski centra Igrišta. Ove aktivnosti Područna privredna komora Bijeljina sprovodi u skladu sa zaključcima regionalne konferencije „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“ koja je održana u martu ove godine u Bijeljini.

Otvaranje ski centra Igrišta značajno će uticati na privrednu sliku opštine Vlasenica, ali i ostalih opština regije Birač u narednim godinama. Zajedničko uvjerenje izraženo na sastanku je da je ovo prelomni momentat za unapređenje proizvodnje, promocije i plasmana domaćih proizvoda što će omogućiti priliku za sistemski razvoj proizvođačima sa ovog kraja. Usaglašeno je da je neophodno otvoriti posebnu liniju finansiranja i odrediti konkretnog nosioca ovih aktivnosti na teritoriji opštine Vlasenica, odnosno formirati organizacionu jedinicu koja će se baviti pitanjima zaštite geografskog porijekla proizvoda, razvojem regionalnih i lokalnih brendova, kao i pitanjima dizajna, otkupa i kontrole kvaliteta proizvoda.

Dogovoreno je da se u narednom periodu u Vlasenici organizuje sastanak sa predstavnicima ostalih opština regije Birač, kao i drugim institucijama i nosiocima privrednih aktivnosti na ovom prostoru, kako bi se zajednički usaglasili dalji pravci djelovanja u pravcu objedinjavanja turističke ponude ove regije.

Stav Područne privredne komore Bijeljina je da je neophodno da se ovaj višestruko značajan projekat ostvari u sinergiji svih institucija koje mogu pružiti pomoć njegovoj kvalitetnijoj realizaciji, a sama PPK Bijeljina će dati svoj doprinos kao integrativni faktor između nadležnih institucija, privrednih društava i ostalih učesnika. Imajući u vidu pozitivna iskustva projekata „Hercegovačka kuća“ i „Krajiška kuća“, istaknuto je uvjerenje da je saradnjom između svih lokalnih institucija sličan projekat moguće realizovati i u Vlasenici, jer za to postoje i proizvođački potencijali, kao i potencijali za plasman i povećanje vrijednosti regionalnih i lokalnih proizvoda i brendova zahvaljujući projektu ski centra Igrišta koji će Vlasenicu pozicionirati kao turistički centar regije Birač.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder