Sastanak predstavnika privrednih društava iz sektora prometa naftom i naftnim derivatima sa područja Grada Bijeljina


U PPK Bijeljina održan sastanak predstavnika privrednih društava iz sektora prometa naftom i naftnim derivatima sa područja Grada Bijeljina uz zahtjev da se izmjene odredbe Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Grada Bijeljina koje se odnose na rad benzinskih pumpi, a koje zabranjuju trgovinu ostalim asortimanom, izuzimajući gorivo.

15.01.2024.

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina danas je održan sastanak predstavnika privrednih društava iz sektora prometa naftom i naftnim derivatima sa područja Grada Bijeljina.

Tema sastanka bila je analiza negativnih efekata na poslovanje ovih privrednih društava koji su izazvani donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Grada Bijeljina (''Službeni glasnik grada Bijeljina'', broj: 21/11, 11/14, 10/18 i 26/21), kao i analiza efekata inicijativa upućenih Gradskoj upravi Grada Bijeljina za njenu izmjenu s posebnim osvrtom na inicijativu sa zahtjevom da se izmjene odredbe koje se odnose na rad benzinskih pumpi, a koje zabranjuju trgovinu ostalim asortimanom, izuzimajući gorivo.

Ova inicijativa upućena je ispred Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, nadovezujući se na prethodne dvije inicijative koje je Područna privredna komora Bijeljina uputila Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Direktorica Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković pojasnila je da je sastanak sa privrednicima koji posluju sa naftnim derivatima organizovan na njihovu inicijativu jer su od 2021. godine nezadovoljni odlukom Grada Bijeljina o neradnoj nedjelji.

„Odbor distributera nafte u decembru je pokrenuo ovu inicijativu i uputio je zahtjev Gradskoj upravi i gradonačelniku da se stavi van snage sporni dio odluke o zabrani rada nedjeljom. Odluka o neradnoj nedjelji donesena je tokom 2021. godine. Više puta smo pokretali inicijativu za promjenu ove odluke u dijelu koji se odnosi na trgovinske objekte. Privrednici su nam se žalili da imaju smanjen promet zbog nerada nedjeljom. Pojedini trgovinski centri koji su imali veliki promet nedjeljom,morali su smanjiti i broj zaposlenih radnika. Vidjeli smo da je ta radna nedjelja negativno uticala na poslovanje privrede u Bijeljini. Mi smo na ovaj sastanak pozvali i predstavnike Gradske uprave. Od njih do sada nismo dobijali nikakve povratne informacije o zahtjevima privrednika”, istakla je Slavica Marković, naglasivši da je stvorena pomalo paradoksalna situacija da radnici koji nedjeljom rade na benzinskim pumpama mogu točiti gorivo, a ne mogu vršiti prodaju najobičnijih rezervnih dijelova za automobile, kao što su sijalice, što u krajnjem slučaju može uticati i na bezbjednost u saobraćaju.

Jovica Vujić, vlasnik privrednog društva „Agrotehnika“ naveo je primjer kada kupac nedjeljom, nakon što natoči gorivo, traži da kupi i akumulator za automobil, motorno ulje ili vjetrobransko staklo.

„Dolazimo u neprijatne situacije, tako da naš radnik na benzinskoj pumpi ne može prodati ni sijalicu, niti bilo šta drugo. Kada su radnici već na radnom mjestu, trebalo bi da imaju mogućnost da prodaju rezervne dijelove za automobile. Trošimo električnu energiju, zagrijavamo te prostorije, a ne možemo da prodajemo robu iz naših marketa nedjeljom. Logično bi bilo da se omogući i trgovinski dio posla na pumpama nedjeljom, jer bi svako razdvajanje djelatnosti značilo izigravanje propisa. Kupac nedjeljom kod nas kupi benzin za motornu pilu, a ne možemo mu prodati motorno ulje za tu pilu. Juče smo imali slučaj da je kupac došao da kupi akumulator jer mu je automobil stao, a mi nismo smjeli da mu ga prodamo. Međutim, bez problema je mogao da naspe gorivo jer je to zakonom dozvoljeno. To je jedan paradoks koji je neprihvatljiv. Jedno s drugim je povezano. Gubimo puno i mi, a gube i kupci koji ne mogu nedjeljom da kupe neophodnu robu”, rekao je Jovica Vujić.

Sastankom sa predstavnicima privrednih društava iz sektora prometa naftom i naftnim derivatima sa područja Grada Bijeljina predsjedavao je Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, a sastanku su prisustvovali i direktorica PPK Bijeljina Slavica Marković i sekretar Savjeta za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, finansijsko-tehničke i poslovne usluge PPK Bijeljina Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder