Održan tradicionalni sastanak proizvođača duvana Semberije i Posavine u organizaciji Duvan a.d. Bijeljina


Oko stotinu proizvođača duvana iz Semberije i Posavine okupilo se juče u Bijeljini na tradicionalnom sastanku gdje su sa predstavnicima Duvan a.d. Bijeljina dogovoreni uslovi proizvodnje duvana za 2024. godinu.

13.02.2024.

Proizvodnja duvana na prostoru Semberije i Posavine je tradicionalna decenijama unazad. Ova proizvodnja posebno je značajna jer se organizuje na lošijim zemljištima, najčešće bez mogućnosti navodnjavanja, tako da omogućava da se takve površine iskoriste na optimalan način imajući u vidu da one ne bi bile pogodne za rentabilnu proizvodnju drugih kultura.

Danas je Duvan a.d. Bijeljina jedino preostalo privredno društvo u Republici Srpskoj koje se bavi organizacijom proizvodnje, otkupom i preradom duvana, zahvaljujući čemu se ova proizvodnja održava i danas.

Na sastanku koji je održan juče u „Semberskom salašu“ u Bijeljini, okupilo se oko stotinu proizvođača duvana iz Semberije i Posavine gdje su sa predstavnicima Duvan a.d. dogovoreni uslovi proizvodnje duvana za 2024. godinu.

Direktor privrednog društva Duvan a.d. Čedomir Gotovčević najavio je da je za 2024. godinu planirana nešto veća proizvodnja duvana nego u prethodnoj, za približno deset odsto.

„Očekujemo nešto bolji prinos i minimalnu količinu od 250 tona duvana. Sa tom količinom Duvan a.d. može nastaviti ovu proizvodnju. Ljudi su zainteresovani za proizvodnju duvana, ali sve je manje radne snage na našem tržištu. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, plan ćemo ispuniti. Prosječna otkupna cijena duvana nešto je veća za ovu godinu. U prošloj godini treća klasa duvana plaćana je po 4,70 KM po kilogramu, dok će u ovoj godini biti povećana na pet KM, uz dodatnih 0,50 KM podsticaja od preduzeća Duvan a.d. Kada je riječ o subvencijama od resornog ministarstva i Grada Bijeljina, one su iznosile približno jednu KM po kilogramu, ali mi se nadamo povećanju i sa njihove strane”, istakao je Gotovčević.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa istakao je značaj toga što je bijeljinski Duvan a.d. jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje se bavi organizovanjem proizvodnje duvana.

 „U 2022. godini proizvedeno je oko 320 tona duvana, dok je u prošloj godini proizvedeno nešto više od 200 tona duvana. Raduje nas činjenica da Duvan a.d. ima nove kooperante i da radi na tome da poveća broj kooperanata i proizvođača duvana. Ključna izvozna tržišta za naš duvan su Grčka i Italija”, rekao je Šepa.

Brankica Tomaš iz Odjeljenja za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, istakla je da resorno ministarstvo podstiče proizvodnju duvana isplatom premije.

„Iznos premije za prošlu godinu bio je 0,74 KM po kilogramu, dok je za 2020. godinu premija iznosila 0,43 KM. Povećani su podsticaji za prošlu godinu, ali je došlo do pada proizvodnje duvana. I za ovu godinu ministarstvo planira identične podsticaje kao i u prošloj godini, ali ćemo razgovarati i o njihovom povećanju”, najavila je Brankica Tomaš, ističući da je ukupan iznos premija za duvan oko 150.000 KM.

Proizvođači duvana ističu da im najveće probleme u proizvodnji ove kulture predstavljaju nedostatak radne snage i visoki troškovi proizvodnje, uz preporuku da bi bilo poželjno da ukupne premije za proizvodnju duvana dostignu iznos od dvije KM kako bi se osigurala njena rentabilnost.

Petar Ilišković, proizvođač duvana iz Gornje Slatine kod Šamca, navodi da se već dugo bavi proizvodnjom duvana, iako uslovi za ovu tradicionalnu proizvodnju postaju sve teži.

„Nas tradicija održava u životu. Bijeljinski Duvan a.d. nam je pomogao da se još uvijek zadržimo u ovom poslu. Nadamo se boljim vremenima i većoj zaradi od duvana. Isplativost proizvodnje je upitna iz godine u godinu. Radne snage nema na tržištu, a oni koji rade traže puno novca kako bi napunili jednu sušaru duvana”, istakao je Ilišković.

U ime Područne privredne komore Bijeljina sastanku proizvođača duvana Semberije i Posavine prisustvovali su direktorica Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić, dok je Privrednu komoru Republike Srpske predstavljao sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Dragan Šepa.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder