Trendovi spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2023. godini


Delegacija PPK Bijeljina na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2023. godini. 

16.02.2024.

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, organizovala je godišnju prezentaciju spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2023. godini, sa posebnim osvrtom na razmjenu s najznačajnijim trgovinskim partnerima.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici medija, diplomatskog kora, institucija i kompanija, a o trendovima u spoljnotrgovinskoj razmjeni govorili su predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Zdravko Marinković i direktor Sektora za makroekonomski sistema Slaviša Ćeranić, a u uvodnom obraćanju prisutnima se obratio Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Rukovodstvo STK BiH, istaklo je da je obim razmjene u 2023. iznosio 45,4 mlrd KM i manji je za 4,39% odnosno 2,08 mlrd KM u odnosu 2022. godinu, pored toga, smanjen je i uvoz i izvoz a kao ključne razloge pogoršanja obima razmjene navode smanjenje privredne aktivnosti na nivou Evropske Unije, najvažnijeg bh. trgovinskog partnera. 

Bh. privreda najviše izvozi u Njemačku, 2,7 mlrd KM, Hrvatsku 2,6 mlrd KM i Srbiju 2,1 mlrd KM, dok najviše uvozi iz Hrvatske 5,3 mlrd. KM, Srbije 3,9 mlrd. KM i Njemačke 2,6 mrld. 
Kao ključni izvozni proizvodi navode se Električna energija (1,1 mlrd. KM), izolovana žica (663,9 mil. KM), željezne i čelične konstrukcije (613,4 mil. KM).
Ključni uvozni proizvodu su Naftna ulja (2,4 mlrd. KM), automobili (1,1 mlrd. KM) i lijekovi (684,2 mil KM). 

Obim razmjene sa zemljama iz EU iznosio je 31,3 mlrd. KM, što je manje za 1 mlrd. KM u odnosu na 2022. godinu. Ukupan izvoz u zemlje Evropske unije iznosi 72%  a u uvozu 67% gdje se bilježi deficit od 6,4 mlrd. KM a pokrivenost uvoza izvozom 66%.

Delegaciju Privredne komore Republike Srpske činili su predstavnici Područne privredne komore Bijeljina i Područne privredne komore Istočno Sarajevo.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder