NAJAVLjENO USPOSTAVLjANjE GARANTNOG KREDITNOG FONDA


Najavljeno uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda kao vida podrške malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost.

09.04.2020.

Glavni koordinacioni tim, kojeg čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, analizirao je danas donesene mjere za podršku privredi i razmatrao mjere koje su u pripremi za podršku privredi i lokalnim zajednicama.

U saopštenju, nakon sjednice, navedeno je da se jedna od mjera odnosi na uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda kao vida podrške malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost.

– Takođe, u pripremi je i uspostavljanje Kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i Fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja – najavljeno je u saopštenju.

Glavni koordinacioni tim upoznao se i sa tokom razgovora koji se vode sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom komisijom, s ciljem obezbjeđivnja donatorskih i kreditnih sredstava za borbu protiv virusa korona i saniranju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o efektima donesenih mjera na teritoriji Republike Srpske u suzbijanju pandemije i jačanju sposobnosti zdravstvenog sektora.

Glavni koordinacioni tim i danas je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder