Održana panel diskusija u Bratuncu


Područna privredna komora Bijeljina i opština Bratunac zajednički su organizovali panel diskusiju u okviru Sajma poljoprivrede, privrede i turizma ''Dani maline - 2024'' 

17.06.2024.

Područna privredna komora Bijeljina i opština Bratunac zajednički su organizovali panel diskusiju u okviru Sajma poljoprivrede, privrede i turizma ''Dani maline - 2024''.

Opština Bratunac, smještena uz obalu rijeke Drine, posjeduje veliki potencijal za razvoj turizma a modernizacija i unapređenje poljoprivredene proizvodnje u malinarstvu predstavljao bi značajan faktor u ekonomskom razvoju cijele regije.  Najavljena izgradnja brze ceste Bijeljina – Sokolac, zajedno sa potencijalima gradova Bijeljina i Zvornik koji su trenutni turistički i trgovački centri regije, ali i potencijalima ostalih opština definišu ovu regiju kao prostor koji posjeduje ogroman potencijal za dinamičan turistički i privredni razvoj u vrlo kratkom vremenskom roku, što će predstavljati značajan impuls za cijeli istočni dio Republike Srpske.

Imajući u vidu da opštine i gradovi sa područja Birča, Semberije i Majevice čine prirodnu geografsku, privrednu i kulturnu cjelinu, neophodno je sistemski pristupiti objedinjavanju turističke ponude i razvoju lokalnih i regionalnih proizvoda sa ovog područja.

Na otvaranju panel diskusije obratio se načelnik opštine Bratunac, Lazar Prodanović koji je istakao da Bratunac i Drina moraju postati privlačniji za turiste,  s obzirom da Drina pruža velike mogućnosti ne samo za uživanje nego i za sportsko rekreativni turizam, a i samim tim što danas turisti traže neposredan kontakt sa prirodom.
''Bratunac ima 67 kilometara ukupne dužine lijeve obale Drina za koju se svi možemo složiti da je nedovoljno iskorišten potencijal, dok je turizam na desnoj obali Drine u Srbiji u ekspanziji''. istakao je Prodanović.

Direktorica PPK Bijeljina Slavica Marković naglasila je da je Komora krajem prošlog mjeseca održala konferenciju u saradnji sa opštinom Vlasenica, koja će kao krajnji rezultat dati razvoj prodajnih objekata u okviru ski centra Igrišta koji za cilj ima objedinjavanje autentičnih, lokalni proizvoda ovog kraja ali i cjelokupne regije Birač.

''Sajam privrede, poljoprivrede i turizma u Bratuncu koji okuplja najviše zvaničnike predstavlja savršenu priliku za razgovor na teme koje trebaju dati novo svjetlo u razvoju ovakvih projekata i cjelokupne regije Birač'' istakla je Markovićeva. 

U stručnom dijelu panel diskusije na ove teme govorili su: 

Srđan Marinković, Moderator - Područna privredna komora Bijeljina
Dragan Šepa, Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju - Privredna komora Republike Srpske
Prof. dr Aleksandra Novaković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu
Dragan Vučković, rukovodilac Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Miladin Mijatović, vlasnik kompanije d.o.o. Smrčak Zvornik
Mitar Lazić, direktor agencije za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Integracija i objedinjavanje turističke ponude sjeveroistočnog dijela Republike Srpske, bazirana na ljetnom i zimskom turizmu upotpunjena posebnom ponudom domaćih, autentičnih proizvoda ovog kraja je višestruko značajan projekat koji je potrebno ostvari u sinergiji svih institucija koje mogu pružiti pomoć njegovoj kvalitetnijoj realizaciji, a sama Privredna Komora  će nastaviti kontinuirane aktivnosti koje će doprinijeti da najviši nosici vlasti prepoznaju značaj ovog projekta i kao takva će dati svoj doprinos kao integrativni faktor između Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica, privrednih društava, udruženja i ostalih učesnika.

Iz razgovora u panel diskusiji zaključeno je da regija Bijeljina ima potencijale i priliku za iskorak u daljem razvoju.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder