PPK Bijeljina na Međunarodnom sajmu šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku


U organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik na Gradskom trgu u Ugljeviku održan je 11. međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda.

22.08.2022.

U organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća na Gradskom trgu u Ugljeviku održan je 11. međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda.

Sa više od milion stabala uglavnom šljive, jabuke, kajsije i trešnje, ovo mjesto je poznato po proizvodnji i izvozu voća prvoklasnog kvaliteta, a najviše šljive. Na području opštine Ugljevik evidentirano je oko 1.300 poljoprivrednih gazdinstava.

- Šljiva je izvozni brend Podmajevice - izjavio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić na Međunarodnom sajmu šljive, voćnih rakija i meda, koji je u tom gradu okupio oko 90 izlagača iz zemlje i inostranstva. On je napomenuo da je Ugljevik poznat po uglju, Filipu Višnjiću, harmonici, muzici, ali je zahvaljujući klimatskim uslovima, dobrim i vrijednim domaćinima poznat i po šljivi.

– Ugljevik je najveći proizvođač i izvoznik ovog „plavog zlata“ na prostorima Republike Srpske, a srećan sam što smo povećali obim proizvodnje – rekao je Perić na 11. sajmu, koji se održava na gradskom trgu u toj podmajevičkoj opštini.

On je dodao da je Ugljevik 75 odsto ruralna opština i da je lokalna vlast prepoznala neophodnost da ulaže u ruralne dijelove, te naglasio da je Ugljevik, prema podacima za 2020. i 2021. godinu, ostvario porast prihoda od sedam odsto, a za 54 odsto rast izvoza.

Načelnik je ocijenio da je današnji sajam pokazao najljepše lice Ugljevika, a to su vrijedni domaćini koji su promoteri domaćih proizvoda.

Organizataor Sajma je lokalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Ocijenjeno je 190 uzoraka šljive i 63 uzorka meda, a najuspješnijim izlagačima dodijeljene su nagrade, pehari i zahvalnice.

U ime Područne privredne komore Bijeljina, Sajmu je prisustvovao sekretar Savjeta za poljoprivredu, vodoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder