Regionalni skup zadruga i zadružnih saveza „Razmjena iskustava i dobrih praksi u razvoju zadružnog sektora“ održan u Bijeljini


U Bijeljini je 5. jula održan regionalni skup poljoprivrednih zadruga i zadružnih saveza sa fokusom na promovisanje pozitivnih primjera i razmatranje izazova sa s kojima se suočavaju.

06.07.2023.

U Bijeljini je 5. jula održan regionalni skup poljoprivrednih zadruga i zadružnih saveza sa fokusom na promovisanje pozitivnih primjera zadruga i razmatranje izazova sa s kojima se suočavaju. Na skupu su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava poljoprivrede Srbije i Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Poljoprivrednih zadružnih saveza Srbije, Vojvodine i Republike Srpske, kao i predstavnici uspješnih zadruga.

Cilj skupa bio je da se inspirišu ostale zadruge kroz predstavljanje pozitivnih primjera, razmjene iskustava i ideja, kao i rasprava o izazovima kao što su finansijski pristup, obrazovanje, tržišna konkurencija i osnivanje novih zadruga. Panel diskusije su se fokusirale na marketinške strategije, brendiranje i saradnju među zadrugama.

Skup je uspješno promovisao pozitivne primjere i pružio podršku poljoprivrednim zadrugama. Na kraju istog, usvojena je deklaracija koja je postavila smjernice za dalji razvoj zadruga u poljoprivrednom sektoru.

U ime Privredne komore Republike Srpske skupu je prisustvao sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Dragan Šepa, dok je Područnu privrednu komoru Bijeljina na skupu predstavljao sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

Takođe, imajući u vidu da je na poljoprivrednim površinama u Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj, žetva u toku, predstavnici Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posjetili su poljoprivredno dobro „Semberija“ i sa direktorom Branimirom Andrićem prisustvovali žetvi pšenice i uljane repice.

Prema riječima direktora Andrića prosječan prinos pšenice je oko 4,5 tone po hektaru, a uljane repice oko 3 tone. PD „Semberija“ je privredno društvo koje obrađuje oko 3.000 ha poljoprivrednog zemljišta, a pored ratarstva delatnosti su i tov junadi i uzgoj muznih grla za proizvodnju mlijeka. Trenutno je zaposleno 100 radnika, a žetva se odvija sa najmodernijom poljoprivrednom mehanizacijom.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder